Deze zomer gingen we voor het eerst kamperen met een tent. Meestal gaan we naar een huisje in Roompot en we zijn ook al twee keer gaan glamperen bij Boer Bart. Deze zomer gingen we dus voor de echte kampeerervaring.
De eerste stap: een tent
Tijdens de lockdown kocht ik online, bij een kampeerwinkel in Nederland, een familietent. Eentje voor zes personen, zodat we zeker genoeg plaats zouden hebben. Met slaapcompartimenten, want het leek mij leuk om een apart slaapgedeelte te hebben. Ik koos voor een tent van Coleman, een gerenommeerd merk heb ik mij laten vertellen. Wel raar dat er op onze tent Kinglsey staat en dat het een Kingsley tent is. Zou het een typfout zijn? Of is het een soort namaak?
Beoordeling:
- Het was een goed idee om een grote tent te kopen met aparte slaapdelen. We hebben echt plaats genoeg en Bert kan er zelfs in rechtstaan (hij is 1m92).
- De tent is, in tegenstelling tot de tenten van Decathlon, doorschijnend vanbinnen dat maakt dat het erg warm kan worden en dat je ’s morgens vroeg licht krijgt in de tent.
- Er zitten al drie scheurtjes in onze tent, ook niet echt normaal denk ik dan.
- Ik zou een caravan leuker vinden denk ik, al is dat voor ons onbetaalbaar. Een tent is goedkoop: voor pakweg 400 euro heb je al een mooie tent.
- Het duurde ongeveer 1 uur om de tent op te zetten en ongeveer 1 uur om ze weer af te breken. Bert wil de tent altijd terug in dat kleine zakje krijgen, ik zou dat gewoon in een vuilniszak steken. Dat in een klein zakje proppen duurde dus nog een extra kwartier.
De tweede stap: de rest van het kampeergerief
We mochten veel dingen lenen van mijn schoonfamilie, ervaren kampeerders. En we kochten ook nog enkele zaken in een kampeerwinkel, in AS Adventure en bij Decathlon.
Om te koken en te eten:
- Een gasvuur met gasfles
- Kookgerief
- Bestek en glazen
- Een tafeltje om het vuur op te zetten
- Een tafel en stoelen
- Een waterbidon
- Een koelkast
- Een koffiezet apparaat (voor Bert echt onontbeerlijk 🙂
Om te slapen:
- Twee luchtmatrassen
- Slaapmatjes voor de kinderen
- Slaapzakken
Praktisch:
- Een wasdraad
- Lampjes op zonne-energie of met batterijen
- EHBO kit
- Een waterdoorlatend grondzeil
- Een tarp
- Wc papier en keukenrol
- Een eurostekker! Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit bleek dus heel belangrijk om elektriciteit te hebben.
Kamperen!

Zowel de kinderen als wij hebben genoten van het kamperen.
De kinderen houden vooral van de vrijheid denk ik. Ze sprongen ’s morgens uit de tent, aten snel een boterham en vertrokken op avontuur met enkele vriendjes.
Ik had op voorhand problemen met het idee om met mijn wc-rol over de camping te wandelen, maar daar heb ik mij snel over gezet. Gezien de coronagevaren was ik, nog meer dan anders, gefocust op hygiëne, maar dat heb ik proberen loslaten.
We gingen deze zomer naar twee verschillende campings: Puyenbroeck en Camping Tonny.
Bij beide kozen we voor een campingplek met elektriciteit, zonder zag ik echt niet zitten. Voor de koelkast, opladen van GSM, koffiezet en opblazen van luchtmatrassen.
Op een camping ben je heel de dag en avond buiten en dit deed deugd. De kinderen waren het grootste deel van de dag op stap met vriendjes, en toch had ik niet het gevoel dat ik ze weinig zag. Ze passeerden regelmatig en ik zwaaide terug, ik veegde hun tranen weg en plakte plakkers op pijnlijke knieën. Voor mij was het heerlijk om dikke boeken te kunnen lezen zonder verplichtingen te hebben. Ik had een lijstje met activiteiten in de buurt van de camping gemaakt, maar de kinderen zagen dit meer als een straf dan een leuke uitstap.
Camping Puyenbroeck

Deze camping ligt op provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke en je kan er profiteren van het zwembad, verkeerspark, grote speeltuinen, kinderboerderij, minigolf, … . De kinderen hebben heel veel gefietst en geskate op de camping (de weggetjes zijn er heel geschikt voor) en hebben eindeloos kampen gebouwd in het nabijgelegen speelbos. Wij kozen voor een plekje naast de kleine speeltuin en vlakbij het sanitair gebouw. Leuk dat je dit kan kiezen.
Ik was blij dat het sanitair twee keer per dag uitgebreid gepoetst werd, alleen jammer dat dit steeds plaatsvond wanneer ik naar de wc moest of wou douchen.
Schaduw is schaars op deze camping, een tarp is dus zeker een noodzakelijk item om mee te nemen.
Jammer dat er geen klein winkeltje is op de camping, want er is in de wijde omgeving geen winkel.

Camping Tonny

Camping Tonny is heel klein en ligt in het mini dorpje Sainte-Ode in de Ardennen. De Ourthe meandert doorheen en langs de camping. Er staan enkele speeltoestellen, een beetje aftands maar dat deerde niet. De vuurplaats op de grote campingweide was heel gezellig. De kinderen spendeerden vooral tijd in de rivier, met dammen bouwen en rivierkreeftjes vangen. Blijkbaar zijn heel wat mensen ziek geworden, ze denken van blauwalg in de rivier. We zullen het nooit weten … Het sanitair was ik niet zo tevreden over: vier douches en vier wc’s voor een honderdtal campinggasten vond ik erg weinig en het leek ook niet altijd even proper. Er stond wel zeep, wat heel fijn was.
De cafetaria/receptie is in een houten chalet met terras. Het is onwaarschijnlijk rommelig, er liggen overal kussens en meubilair. Door de corona-maatregelen mag je binnen niet zitten en is het een soort opslagruimte geworden. Ik heb er een pizza gegeten met de kindjes, dit was oké. Niet speciaal voor 10,50 euro en 8,50 euro. Jammer dat er geen klein winkeltje is op de camping, want er is in de wijde omgeving geen winkel.
’s Morgens kan je wel heerlijk brood kopen van een plaatselijke bakker die dit afzet op de camping.
Onze kampeerplek lag tussen de bomen, het was er heerlijk fris. Terwijl iedereen zat te puffen in het centrum van het land, genoten wij van frisse nachten in de Ardennen. Onze nieuwe tarp (een soort schaduwdoek) was de ideale aankoop, want het beschermde ons tegen de zon en de regen en zorgde ervoor dat er geen naalden in ons bord vielen.

Conclusie
Wij gaan zeker nog kamperen, het is goedkoper dan een huisje huren en de kinderen amuseren zich er rot. Ik snap de charme van slapen in een tent niet helemaal, zou bijvoorbeeld nooit in een tent in mijn tuin willen slapen. Maar, de vrijheid van kamperen is echt onevenaarbaar.
Voor herhaling vatbaar dus.
Ideaal voor mij is om na drie nachten even naar huis te gaan om alle kleren te wassen, een lange douche te nemen en een nacht in mijn eigen bed te slapen. En dan terug naar de camping te gaan.
