In dialoog met Ish

Ish Ait Hamou Het moois dat we delen

De trein reed station Vilvoorde in toen ik de laatste zin van dit boek las.
Vilvoorde. De plek waar ik opgroeide, net als de auteur van dit boek, elk in onze eigen gemeenschap.

Ish Ait Hamou

Ish vertelt verhalen: als danser, schrijver, spreker, … . Ik ken hem niet, maar volg hem wel via sociale media en door het lezen van zijn boeken en interviews met hem.

Wie Ish Ait Hamou is en wat hij belangrijk vindt, kan je op een mooie manier ontdekken in De Rotonde van Radio 2.

Het moois dat we delen

Dit is het vierde boek dat ik van Ish Ait Hamou las en het is het boek dat mij het meest aangegrepen heeft. Het gaat over respect, voor jezelf en voor de andere. En het belang van empathie. Het is ook heel actueel, tegen een achtergrond van aanslagen en terreur. Een achtergrond van angst, voor de andere en het onbekende. Ik merk vaak dat mensen, en vaak ook ikzelf, in wij-zij denken blijven hangen. Door dit boek krijg je inzicht in het hoofd en leven van ‘de andere’. Ik vond het een heel meeslepend en vlot geschreven boek en heb het in 1ruk uitgelezen. Er zit niet alleen een boodschap in, het is ook boeiend.

Hij zegt het zelf zo in De Standaard: ‘Ik weet niet in welke mate een auteur dat van zichzelf mag zeggen, maar ik vind het een belangrijk verhaal. De voorbije vier jaar ben ik te pas en te onpas gebeld door journalisten om een reactie te geven op gebeurtenissen en telkens dacht ik: laten we er nu eens een goed debat over voeren. Praten en luisteren naar elkaar.’

Ik wil Het moois dat we delen met zoveel mogelijk mensen delen. Daar heb ik zelfs al een idee voor. Mensen die mij kennen weten dat ik regelmatig nieuwe projecten verzin. Ik werk ze niet vaak uit, maar hoop dat er enkele toch uitgewerkt worden. Misschien dit wel.

Ish Ait Hamou: het leesproject.

Ik geef les Nederlands aan anderstaligen en ben al een tijdje aan het broeden op een leesproject voor anderstaligen. En toen kwamen deze draadjes samen en verzon ik dit:

Doelpubliek: iedereen die Nederlands leert of geleerd heeft, met minimum niveau 2.4. Dat is een vrij hoog niveau.

In vier verschillende bibliotheken vinden er 1 keer per maand leesclubs plaats. Het boek bestaat uit vier delen en we lezen apart en samen elke maand één deel. De leesclub duurt anderhalf uur. Tijdens de eerste drie kwartier lezen we apart, tijdens het tweede deel lezen we samen en discussiëren we over het boek. De thema’s in het boek lenen zich goed voor een discussie en het is een interessante spreekoefening voor iedereen die Nederlands leert of geleerd heeft om hierover in dialoog te gaan. Op het einde van de vier maanden volgt een ontmoeting met Ish Ait Hamou.

Wat denk je? Klinkt het interessant?

Binnenkort opent Ish een koffiebar/boekenbar in Vilvoorde en ik denk dat ik hier vaak zal passeren. Voor inspiratie en dialoog. Kom eens af beste lezer.

Comments

 1. Heel erg benieuwd naar dat boek, en ook naar die koffie- en boekenbar. Misschien een leuke locatie voor een volgende Blogcocktail? Ik vind het heel erg jammer dat ik gisteren op het laatste moment moest afhaken… 🙁

  1. Nina says:

   Wij vonden het ook jammer!

   Goed idee voor een BlogCocktail.

   1. Evi says:

    Haaa, ik ging net hetzelfde zeggen: ideale locatie denk ik voor een volgende Blogcocktail 🙂

Geef een reactie