De veiligheid van onze kinderen aan de schoolpoort

Het schooljaar is nog maar net begonnen en het Oudercomité draait al op volle toeren. Mijn man en ik hebben ons hiervoor geëngageerd en één van onze stokpaardjes is het verbeteren van de verkeersveiligheid rondom de school en dus vooral het sensibiliseren van de ouders.

Toen ik dit bericht op FB postte, schrok ik van de openbare en privé-reacties die ik kreeg.

Wij werden net uitgescholden door een mede-ouder aan de school. Elke avond, ochtend en woensdagmiddag staan er ouders op het zebrapad en op een strook waar ze niet mogen parkeren. Vandaag sprak ik de bestuurders hierover aan en wees hen op de verbodsborden en het gevaar voor hun en mijn kinderen. De meeste excuseerden zich, eentje ging niet akkoord met onze actie. “Iedereen staat hier, moei u niet.” En toen werd het een ongemakkelijke situatie aan de schoolpoort omringd door andere ouders en vooral kinderen.
Ik wil de zaag niet zijn, maar ik wil ook niet opzij kijken.

Blijkbaar is dit een probleem in heel Vlaanderen. Hoe kan dat toch?

Aan onze schoolpoort is het grootste probleem foutparkeerders die het zicht belemmeren van de kinderen én van de passerende ouders. Een levensgevaarlijke situatie. Mochten ze kunnen, sommige ouders zouden op de speelplaats rijden om hun kind op te halen. Er is weinig parkeerplek in de buurt en een terugkerende opmerking is dat mensen te ver moeten gaan staan om hun kind op te halen. Daar kunnen we weinig aan doen natuurlijk, al is een korte wandeling nu toch ook niet zo erg denk ik dan.

De politie is vorig jaar een paar keer boetes komen uitdelen en toen was de situatie eventjes beter. Maar, het zou handiger zijn als mensen gewoon de verkeersregels volgen. Wie zet er nu zijn auto op een zebrapad of op het fietspad aan een schoolpoort?

In Zwijndrecht stond er elke dag een politie-agent aan de schoolpoort die de kinderen overstak. Maar als ik overal lees dat ons politiekorps onderbemand is, lijkt dat hier geen optie. De provincie Vlaams-Brabant organiseert momenteel een campagne voor gemachtigd opzichters, dat lijkt mij al een goed idee. In veel andere gemeenten is er al jaren een systeem met vrijwilligers/leerkrachten die kinderen veilig oversteken. Dit hoop ik dan ook op korte termijn te kunnen realiseren aan onze school.

We gaan samenzitten met andere scholen in de buurt en hopen elkaar goede ideeën te geven om andere ouders te sensibiliseren. Hebben jullie goede ideeën voor acties/sensibilisering?

Comments

 1. Het is erg… Bij ons staan er heel veel ouders op het voetpad (dat in een soort zand / steentjes is aangelegd wel), waardoor de voetgangers en fietsers op de rijweg moeten stappen… Als ik met de auto ga, wat ik gezien de afstand probeer te beperken, parkeer ik me altijd veilig en verderop. Dat wandelingetje neem ik er dan maar bij, want veiligheid gaat boven alles!

  1. Nina says:

   Onwaarschijnlijk.

   Ik denk dat het een goed idee zou zijn als de kinderen hun ouders hierop zouden kunnen wijzen.

 2. Evi says:

  Tuur zijn school ligt tegen een kerk dus er is daar wel parking. Maar opmerkelijk genoeg gebruiken veel ouders die ook niet en parkeren ze liever langs de kant van de weg. Want ja, je moet anders wat omrijden en een beetje verder stappen. Iets wat ik dus totaal niet snap!

  Vorig jaar hebben ze daar bij Tuur wel goed en hard op ingezet en promoten ze heel sterk om met de fiets of te voet naar school te komen. Ze hadden een soort stickeractie waarbij je vier stickers kon verzamelen en zo een octopus kon vormen. Voor oudere kinderen gaat dat misschien niet werken, maar voor Tuur werkte dat geweldig goed 🙂

  Verder hebben ze vorig jaar bij ons in juni ook de politie ingeschakeld om boetes uit te schrijven toen het echt te erg werd.

  Zelf gaan wij trouwens altijd te voet of met de fiets, tenzij het natuurlijk aan het onweren is of echt giet dat het geen weer is om een hond door te sturen. En ik ben wel blij dat heel wat gezinnen uit onze buurt dat doen. Dat stimuleert alleen maar op een positieve manier.

 3. Nina says:

  Absoluut
  Onze gemeente is sinds dit schooljaar ook octopusgemeente, ben benieuwd.

Geef een reactie