Wandelen tussen de dino’s

Op weg naar Amsterdam, vroeg ik manlief om even te passeren langs Het Oertijdmuseum of Dinosaurusmuseum in Boxtel. Dat is toch op de weg. Althans dat dacht ik. Het museum bleek ergens voorbij Eindhoven te zijn, dus helemaal niet op weg naar Amsterdam. Maar, het werd wel een hoogtepunt van ons weekendje Amsterdam met kinderen. Dino’s en kleuterzonen: de perfecte combi

Het Dinobos of Oertijdwoud zie je al vanop de autostrade. De kreten van de kinderen op de achterbank maakten direct duidelijk dat het museum een voltreffer was.

Het museumbezoek start binnen in het museum. Hier kan je skeletten bewonderen, filmpjes kijken, spelletjes spelen, … . Er is ook een groot labo waar wetenschappers aan het werk zijn. Interessant om zo een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Zeker in het gezelschap van onze vijfjarige paleontoloog.

Skeletten uitgraven is deze vakantie uitgegroeid tot een hobby en paleontoloog worden staat op de planning van onze oudste zoon. In het museum hebben ze verschillende zandbakken waar de kinderen heel grote skeletten kunnen uitgraven. Ik heb al eens opgezocht of je dit ook thuis kan installeren, maar niks gevonden.

Het grote verschil met een traditioneel natuurhistorisch museum is dat de kinderen er kunnen lopen in een heel groot bos vol dinosaurussen en speeltuigen. Die van ons vinden zo een skelet wel leuk, maar kunnen natuurlijk nog niet lezen. Ze zijn dus niet echt museum-proof. Ze roepen en lopen en kruipen overal op en achter. In dit museum is dat geen probleem. Het is eigenlijk een klein dinopretpark met wetenschappelijke informatie erbij.

Aan de ingang van het museum kan je kiezen uit verschillende zoektochten, duidelijk op leeftijd gerangschikt. Het personeel was heel vriendelijk en behulpzaam, ze vertelden de kinderen wat ze konden verwachten en gaven geduldig uitleg. Wij deden een eierentocht, waarbij de kinderen genummerde eieren zochten en ik de vragen voorlas. Perfect op hun maat.

Hugo had zijn fototoestel meegenomen op vakantie en dit bleek een voltreffer. Hij wou overal een kijkje nemen en alles documenteren. Achteraf vertelde hij honderduit over onze reis en toonde hij trots zijn eigen foto’s.

Op het einde van ons bezoek speelden de kinderen op de kleine speeltuin in dino-thema en toen was het ook tijd voor het enige minpunt van ons bezoek: de catering. We hadden geen picknik meegenomen en waren dus veroordeeld tot het museumrestaurant. Daar kan je alleen maar smakeloze croque-monsieurs en worstenbroodjes krijgen.

Dinomuseum

Hier keren we zeker terug, met een goedgevulde picknickmand!

Waar: Oertijdmuseum Bosseweg 80 in Boxtel.

Prijs: 36 euro voor 2 volwassenen en 2 kleuters (3 en 5 jaar)

Comments

  1. Evi says:

    Zalig! Moet ik onthouden voor Tuur, want ook hij was grote fan van het kleine stukje dino’s dat we zagen in de GAIA zoo.

Geef een reactie