Hoe kweek je liefde voor letters?

Ik ben een grote fan van letters: in stempelvorm, in hout, handlettering, letterfrietjes, kopjes met letters., … Ik schreef er zelfs mijn eerste blogpost over.

Ons huis ligt en hangt dan ook vol letters. De kinderen spelen sinds ze mini zijn met de lettermagneten op de koelkast, maar leken er geen logica in te zien. Onlangs veranderde dit. Mijn moeder had hen hun naam leren schrijven op haar koelkast. En nu willen ze wel allebei hun naam schrijven en mama en papa en …. . “Kijk mama, mijn naam!” horen we nu om de haverklap. Ik was zo vertederd door deze uitroep dat ik hen naamboekjes wou geven. Walter zijn meter ‘Dicky’ (koosnaampje voor Nicky) was mij voor.

Zij kocht voor hem het voorleesboek: Wat een pech, mijn naam is weg (32 pag.). ‘Op een doodgewone ochtend kwam een jongen vroeg uit bed. Hij keek naar zijn kamerdeur en zag daar iets geks.” Het boek is heel kleurrijk en mooi vormgegeven door Wonderbly. Walter is er dan ook grote fan van.

Wij kregen van Smartphoto het boek De versjes van Hugo Huysentruyt (42 pag). Het is veel soberder dan het boek hierboven en Hugo blijkt er te jong voor. De gedichtjes zijn nochtans mooi, maar hij vindt dat er teveel letters in staan. De ironie. Zijn naam telt 15 letters dus het is een vrij dik boek, ik vraag mij nu af hoe dat gaat met korte namen. Als je pakweg An Pé heet ofzo.

We kregen van Smartphoto ook het boek De reis door Europa van Stenn Vernieuwe (62 pag.). Een cadeau voor ons petekindje. Stenn is zes jaar en kan al lezen. Dit boek is veel meer iets op zijn maat dan voor onze kinderen die niet kunnen lezen vind ik. Het is een kleurrijk boek, met mooie figuren erin. De reis door Europa voert ons langs een hoop clichés over de Europeanen, maar is ook heel informatief en er staan leuke woordjes in in de verschillende talen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je bravo in het Grieks zegt? Of hoe je afscheid neemt in het Pools? Er staat ook een stukje over Londen in, dat boek moeten ze dus Brexitgewijs aanpassen binnenkort.

Ik vind de boeken prijzig: voor de versies met een zachte kaft betaal je rond de 30 euro en voor eentje met een harde kaft zelfs rond de 40 euro. Dit vind ik duur. Al staat er wel een gepersonaliseerd boek op mijn verlanglijstje. Onze zoon heet Walter, en wij noemen hem Wally dus een gepersonaliseerd zoekboek van Waar is Wally zou ik toch willen kopen.

“En er staan geen foto’s in!” Manlief snapte niet dat ik bij Smartphoto een boek had besteld zonder foto’s. Ik vond het zelf ook jammer dat er geen foto’s in de naamboekjes staan. Dat zou eigenlijk logisch zijn. In de voorleesboekjes voor kleine kindjes kan je wel het hoofdje van je kindje laten steken, maar dat ziet er een beetje raar uit.

Ik probeer regelmatig een klein album met foto’s van de kindjes en onze vrienden en familie te laten maken. De kinderen houden al van toen ze pakweg een jaar oud waren van fotoboekjes. Ze vinden het heerlijk om hierin te bladeren. En dat is voor ons ook leuker dan dat kinderen op onze gsm foto’s willen kijken. Na elke leuke uitstap/gebeurtenis neem ik mij ook voor om dit te doen. Alleen bij de Efteling is dat gelukt. Je kan er ook naar believen tekst bij schrijven. Herinner je je nog die tekstbalonnetjes die we vroeger in de albums plakten? Dat kan dus ook. En zo maken we dus zelf onze gepersonaliseerde foto/naamboekjes.

Merci voor de boekjes Smartphoto!

Merci voor de foto @berthuysentruyt.com!

Geef een reactie