Mijn boekenkast: deel 1

Toen ik bij Creatief Schrijven vzw werkte kreeg ik heel veel input op het vlak van schrijven. Ik mocht de eindredactie van het magazine VERZIN doen, kon een volledige bibliotheek met boeken over schrijven consulteren en mocht deelnemen aan verschillende cursussen en workshops over schrijven.

Ik heb in de loop der jaren ook vrij veel boeken over schrijven gekocht en deel graag een (eerste) blik in mijn eigen bibliotheek. Hieronder heb ik twee boeken uitgekozen waarin ik in de loop der jaren verschillende zinnen en fragmenten heb aangeduid. De ene keer met stift, de andere keer met potlood. Zelden met een lat.

The Comic Toolbox

The Comic Toolbox van John Vorhaus, een Amerikaanse scenarist en schrijver. Dit boek was een tip van Jan Eelen, de scenarist van o.a. In de Gloria en Callboys. De ondertitel van het boek is How to be funny even if you’re not. Echt iets voor mij! Ik vind het heel moeilijk om grappige teksten te schrijven en heb een grote bewondering voor grappige bloggers zoals Lieselot van Shout your heart out en Romina van Big City Life en vooral Thalita van Thalita heeft een blog. Ik moet bekennen dat ik het boek nog steeds niet heb uitgelezen, maar de stukken die ik heb gelezen waren to the point.

Een tijd geleden gaf Vorhaus een workshop in België en hij gaf zijn vijf ultieme comedytips. Check die man, hij is niet alleen heel grappig maar geeft ook handige tips. Ik ga met de meeste tips akkoord, maar omdat ik heel veel last heb van plaatsvervangende schaamte en schroom, vind ik het niet gemakkelijk om ze allemaal toe te passen.

Met woorden verleiden

Met woorden verleiden: schrijftips voor uw mailings, presentaties en andere wervende teksten. De auteur is Mark Van Bogaert. Dit boek is meer gericht op zakelijk schrijven, maar ik heb er ook veel aan gehad. Ik heb ooit eens een workshop van deze man gevolgd en was helemaal begeesterd door wat hij vertelde en vooral ook door de manier waarop hij het vertelde. Over taalfouten schrijf hij bijvoorbeeld dit: “…. Al geef ik grif toe: van erg veel in Van Dale te bladeren ga je eerst traanogen en een dag later vormt zich een strontje. Bij mij toch.” Groots schrijven over kleine dingen vind ik dat.

Van Bogaert vertelt ook waarom je best geen punt in je titel schrijft. Omdat lezers een punt als een stopteken zien en de tekst dan niet verder lezen. Genoteerd, en het punt dat hier boven stond heb ik net geschrapt

Het naakte schrijven

Ik vroeg ook inspiratie voor schrijfboeken aan An van Creatief Schrijven vzw. Zij gaf mij onder andere deze tip voor een boeiend boek over schrijven.

Het naakte schrijven van Christophe Nirav: het boek stapt weg van de mythe dat een tekst uit de lucht komt vallen. De concrete oefeningen in het boek helpen je om af te toetsen of een tekst slaagt in zijn bedoelingen of waar het misloopt. Bijzonder boeiende lectuur.

Dit boek ga ik zeker ook kopen.

En de boeken/ columns van Marc Didden, Wouter Deprez, Marc Mijlemans en Nico Dijkshoorn nemen ook een belangrijk deel van mijn boekenkast in beslag. Ze zijn voor mij ook essentieel als inspiratiebron.

Hebben jullie nog tips?

Comments

 1. Interessante boeken! Wat schrijven betreft doe ik maar wat eigenlijk… Stiekem ben ik wel jaloers op bloggers die vlot én grappig kunnen schrijven 🙂

  1. Nina says:

   Ik ook! En ik schaam mij niet voor het gebruik van boeken en het volgen van workshops. Onlangs kreeg ik een reactie van iemand die zei: ooh bij mij gaat dat vanzelf. En dat vond ik wel een beetje frustrerend.

 2. zwartraafje says:

  Ik heb eigenlijk nog nooit een boek met schrijftips gelezen. Eigenlijk doe ik gewoon maar wat zonder er al te veel bij stil te staan. Dat zal waarschijnlijk wel te merken zijn aan het eindresultaat maar zolang ik plezier beleef aan het schrijven van blogposts lig ik daar eigenlijk niet van wakker.

  1. Nina says:

   Snap ik. En er komen vaak ook dezelfde tips langs, maar mij geeft het vaak een boost.

Geef een reactie