Mediawatchers: mijn helden

” …. ‘Niet geboren worden voorkomt kanker,’ roep ik weleens als er zoals gebruikelijk niemand luistert.” Een stukje tekst van (rv), de journalist die onlangs afscheid nam van het weekblad HUMO. Dwarskijker stond al die jaren garant voor een humoristische en spitse kijk op televisie. Ik hoop dat er iemand op de idee komt op een boek met zijn teksten uit te brengen. In tegenstelling tot die andere Humo journalist (ss) kwam Rudy Vandendaele nooit zelf in beeld. Ik was dan ook een beetje teleurgesteld toen ik een foto van hem zag in Humo. Mijn beeld van hem veranderde precies een beetje. Niet dat de man afzichtelijk is ofzo, maar die anonimiteit vond ik altijd een extra toevoegen.

In 1998 kreeg ik het boekje ‘Mijl op Zeven’ van journalist Marc Mijlemans. (mm) was de voorganger van (rv) bij Humo. Ook hij schreef televisiekritieken. Het dunne boekje staat vol potloodaantekeningen van mij. Onder andere dit: ” Het geeft blijk van een diepe minachting voor kinderen om hen dit soort visuele levertraan te voeren.”

Eindigen doe ik met Marc Didden. Toen ik nog in Brussel werkte en woonde, heb ik het voorrecht gehad om een paar keer met hem samen te werken. Wat een inspirerende en bevlogen man. Een paar jaar geleden kreeg ik een bundeling van zijn columns cadeau. Stuk voor stuk pareltjes.

Drie Humo journalisten dus, drie voorbeelden. Nadat ik als klein meisje een bezoek bracht aan de redactie van Humo, was ik vastberaden om hier later te komen werken. In de voetsporen van mijn nonkel Frank. Het is er nooit van gekomen, maar Humo is altijd in mijn leven gebleven. De liefde is een beetje bekoeld de voorbije jaren, maar ik blijf een trouwe lezer. Zelfs toen ik in Amsterdam woonde las ik de Humo wekelijks.

Een speciale vermelding voor Nico Dijkshoorn mag hier niet ontbreken. Een Nederlander en geen columnist bij Humo. In mijn Amsterdamse periode zat ik elke woensdag voor de buis als hij zijn teksten in De Wereld draait door ten berde gaf. Vaak spoelde ik terug om te genieten en blijven genieten.

Welke columnisten/journalisten lezen jullie graag?

Geef een reactie