Een workshop natuurlijke huidverzorging: de vooroordelen

Vorig weekend nam ik tijd voor mezelf. Een tijd geleden schreef ik me nogal impulsief in voor een workshop van CÎME in Vilvoorde, en dit weekend was het zover. CÎME is een Belgisch merk van natuurlijke verzorgingsproducten.

We waren met een groepje van 10 vrouwen, heel uiteenlopend qua leeftijd. Ik kende twee andere deelnemers die er blijkbaar door mij terechtgekomen waren. #influencer. Niemand was geschminkt.

Enkele dagen voor de workshop kreeg ik een heel duidelijke en mooi vormgegeven mail met alle informatie over de workshop. “We delen al onze tips & tricks over (natuurlijke) huidverzorging, stellen op een leuke en interactieve manier alle CÎME producten voor, geven professioneel advies en laten je alles naar hartelust uitproberen. En dit alles met een hapje en drankje bij de hand.”

Vooroordeel 1: dat is gewoon een verkoopsnamiddag

Het einddoel van de workshop was zonder enige twijfel de verkoop van de producten. Maar, ik kocht niets, en dat was geen probleem. Lesgeefster Griet vertelde op een heel ontspannen en duidelijke manier (niet evident met het lawaai dat er in de ruimte was) over de producten, het belang van biologische producten en de sociale projecten die CIME steunt. Ze organiseerde zelfs een korte quiz met een mooie prijs. We kregen ook tonnen tips voor onze eigen huidverzorging én die van onze kinderen. Elke deelnemer kreeg een spiegeltje, informatieblaadjes, een washandje, een kom met water en een handdoek. Hiermee gingen we aan de slag. We mochten elk product uitgebreid testen en keerden met een zacht babyvelleke naar huis. We leerden ook hoe we zelf een scrub kunnen maken. Het voelde helemaal niet als een Tupperware – avond, al kan je de producten wel kopen achteraf natuurlijk. Met korting.

Vooroordeel 2: die producten zijn superduur.

Ik schrok een beetje van de prijzen. In positieve zin dan. Het is ongeveer vergelijkbaar met de prijzen van de producten die je bij de apotheek koopt.

Vooroordeel 3: ‘gewone’ producten zijn toch zo slecht niet.

Na een korte rondvraag in mijn omgeving, blijken veel van mijn vriendinnen biologische producten voor hun kinderen te gebruiken, maar niet voor zichzelf. We hebben allemaal al wel eens gehoord van hormoonverstoorders en parabenen, maar ik sta daar zelf weinig bij stil. Na de workshop heb ik mijn badkamerkastje eens leeggehaald en gekeken naar de verzorgingsproducten die ik gebruik. Er staat steeds een resem ingrediënten op de verpakking, waarvan ik geen idee heb wat het allemaal is. Goed kan dat allemaal niet zijn. Ik heb vorig jaar (een stukje van) het boek Tegengif gelezen en werd daar toen helemaal ongerust van. Dus: kop in het zand. Dat zou ik beter niet doen besef ik nu.

Vooroordeel 4: bioproducten ruiken niet lekker

Ik heb al verschillende biologische shampoo’s en zepen voor de kinderen gebruikt en telkens krijg ik van manlief dezelfde reactie: dat ruikt naar natte hond. Dat was bij de producten die wij getest hebben gelukkig niet het geval, integendeel. Nu ik overtuigd ben van het belang van biologische producten voor jong en oud, ga ik toch nog eens op zoek naar andere merken waarmee de kindjes wel lekker ruiken.

Iemand tips?

Dit is geen gesponsorde post, ik ben gewoon heel enthousiast! ( Ik heb 16 euro betaald voor de workshop. )

Comments

 1. Evi says:

  Lijkt me zalig te zijn om zo een workshop te volgen. Alleen heb ik totaal geen idee hoe je daarvan op de hoogte bent 🙂 En ook wel goed dat je een aantal van die vooroordelen ontkracht want ik had er toch wel een paar.

  1. Nina says:

   Ik ga proberen om er eens zelf eentje te organiseren. Ik hou je op de hoogte!

 2. Lara says:

  Hier ook benieuwd waar je de workshop hebt gevolgd!

  1. Nina says:

   In Vilvoorde. Maar, ik denk erover om er zelf eentje bij ons in De Kwekerij (mijn eigen workshopplek) te organiseren.

 3. LeenVdb says:

  Ik ben fan van Weleda wat de crèmekes betreft, en die hebben ook een lijn voor kinderen (shampoo, tandpasta, crèmekes allerhande). Voor shampoo gebruik ik de bars van Lamazuna, die kan je bv bij Kudzu (online) vinden. Heel content van. Die geven geen enkele geur af of dan toch heel subtiel (anders dan shampoos waar wel nog brol in zit en ge soms naar een bloementuin riekt). En gaan lang mee. En zijn over het algemeen beter voor het milieu en voor uzelf en uw haar. Als dat geen win-win is 😉

  1. Nina says:

   Dank je voor de tips!

Geef een reactie