Geef mij mijn slaap terug

Vrijdag is het werelddag van de Slaap en ik las de voorbije dagen verschillende artikels over het belang van slaap. De meeste mensen hebben ongeveer 9u slaap per nacht nodig. Ik ook. Op een ‘normale’ weekdag (als ik geen lesgeef tot 21u30)  ga ik ten laatste om 22u slapen en mijn wekker gaat om 6u45. In theorie is dit dus bijna 9u slaap. Inslapen is, meestal, geen probleem. Ik val doorgaans als een blok in slaap. En als het aan mij ligt, slaap ik ook door tot ’s morgens. Per uitzondering lig ik wakker van problemen op mijn werk of andere besognes, maar meestal niet.

Insert onze jongste zoon.

Hij is 3 jaar en kruipt elke nacht bij ons in bed. Hij maakt mij wakker en wil bij mij slapen. “Dicht bij jou zijn mama.” Dan begint hij te draaien en te stampen, uren aan een stuk. Als ik hem terug in zijn eigen bed leg, begint hij te huilen en staat hij binnen een paar minuten terug bij mij. En dat elke nacht.

Onze oudste zoon heeft mij ook elke nacht wakker gemaakt voor honger/dorst, pamper, …. Tot hij anderhalf jaar was. Sindsdien slaapt hij de klok rond. De nachten dat onze jongste zoon doorgeslapen heeft kan ik op 1 hand tellen. En de kleinste is ook vroeg wakker, ergens tussen 6u en 6u30. Ik hou mijn hart vast voor het zomeruur.

#teamnosleep is hier dus al 5 jaar in gebruik.

Nina Mouton zei op de radio: “Een kind verwen je niet met aandacht. Ook niet ’s nachts.” Maar, ik heb mijn slaap nodig en functioneer nog amper.

Ik kan niet samen slapen. Er zijn moeders die op instagram pleiten voor samen slapen en die mijn probleem absoluut niet snappen, maar mij lukt het niet.

We hebben al verschillende tips geprobeerd:

 • De kinderen liggen naast elkaar: hun bedden zijn tegen elkaar geschoven.
 • Er brandt een nachtlampje
 • Er staat een slaapwekker
 • De kinderen krijgen een sticker als ze heel de nacht in hun eigen bed zijn gebleven. Onze oudste zijn bed hangt ondertussen vol stickers.
 • De slaapkamer wordt alleen gebruikt om te slapen, geen andere prikkels.
 • Hij plast voor hij gaat slapen en plast trouwens zelden in zijn bed. Toen hij kleiner was zelden gedaan ook.

Het slaaptekort heeft een ongelofelijke impact op ons leven: ik ga zelden uit, ben constant moe, heb concentratiestoornissen, eet veel teveel suiker en drink teveel suiker, heb een kort lontje, …. In de Humo waarschuwt een professor voor depressies, diabetes en zelfs alzheimer door slaaptekort.

In Humo staat de tip van een namiddagdutje voor mij, dat ga ik proberen zoveel mogelijk te doen. Zeker omdat ik ’s avonds ook lesgeef en extra energie nodig heb. Momenteel is dat suiker eten. Niet gezond. En ik ben zelfs gestart met koffie drinken.

Soms gaan de kinderen bij mijn schoonouders slapen en dan doe ik quasi niks anders dan slapen. Al weet ik ook wel dat slaap inhalen niet echt kan. Maar, het enige wat nu nog helpt is elke nacht doorslapen en niet af en toe.

Iemand tips om onze zoon te laten doorslapen? En is dit uitzonderlijk?

Interessante links over slaap:

https://www.humo.be/humo-archief/399439/wakker-liggen-van-een-goede-nachtrust-waarom-we-zo-slecht-slapen-en-hoe-het-beter-kan

https://radio1.be/net-als-over-frequentie-seks-week-wordt-over-doorslapen-van-kinderen-vaak-gelogen

https://www.hln.be/wetenschap-planeet/medisch/jonge-ouders-hebben-tot-zes-jaar-na-geboorte-baby-last-van-gestoorde-slaap~ab202fdd/

Je kan je inschrijven op de nieuwsbrief van Mediteren met David en hier krijg je dagteksten over o.a. slaap.

Comments

 1. Evi says:

  Oh Nina toch, zo herkenbaar! Alleen lig ik niet wakker door Tuur (allee ja af en toe wel natuurlijk) maar voornamelijk door mezelf. Ik slaag er maar niet om in niet te piekeren en dingen los te laten. Voeg daaraan toe dat Tuur de eerste maanden van zijn leven amper sliep en je hebt een slaaptekort dat ik al jaren mee sleep. Ik weet dus uit eerste hand hoe moordend een slaaptekort kan zijn. En tot wat het allemaal kan leiden, jammer genoeg. Middagdutjes werden mij afgeraden in december, toen ik thuis zat. Maar ik duim keihard dat ze jou wel vooruit gaan helpen! Zelf ga ik deze avond trouwens voor de zoveelste keer langs de huisarts om te kijken wat ik dan wel kan doen om meer of beter te slapen en van die vermoeidheid af te raken. Dus mocht er een gouden tip komen, dan laat ik je dat zeker en vast weten! X

 2. Moederschip says:

  Oh jee, daar kruip ik op mijn stokpaardje πŸ˜€ Ik zou dit geschreven kunnen hebben… ik heb zeker massa’s tips voor jou (alleen werken ze niet :p) https://moederschip.be/mijn-kind-is-vroeg-wakker/

 3. Moederschip says:

  Ik ben trouwens wel into de middagdutjes πŸ˜‰

  1. Nina says:

   In het weekend val ik gewoon in slaap in de zetel overdag. In de week lukt het mij minder goed.

 4. saartje says:

  Ik denk dat onze kindjes niet anders weten dan dat volwassen in het weekend middagdutjes doen πŸ™‚

  Ik herinner me tips met een poster als geheugensteuntje met “dingen die je kan doen als je even wakker bent” (waar “bij mama gaan liggen” dan niet mij staat, maar bijvoorbeeld wel een slokje water nemen). Een reisbedje dat echt reist (dus geleidelijk verder en verder van ouderlijk bed). En ook iets met “bonnetjes” waarbij mama niet meer terug komt als de bonnetjes op zijn. Aangezien ik niet veel boeken over het thema echt gelezen heb, moet dat dan wel bij Pantley geweest zijn (No cry sleep solution – blijkbaar is er zelfs een versie alleen voor kleuters – baby versie hadden ze in onze bib). Daar staat ook veel peptalk in voor de ouders (I will be firm, I will be consistent, I will stick to the plan) om de wijziging (ten voordele van de ouders) vol te houden. Ook het idee dat kindjes die ’s nachts hun ouders niet meer dichtbij hebben, dan overdag wat extra knuffels en samen spelen kunnen gebruiken “Nu is mama niet moe, nu kunnen we naar de speeltuin” (en dan ook echt meespelen).

  1. Nina says:

   Klinkt goed!

 5. Kris10 says:

  Geen tips hier. Onze zoon is nog maar anderhalf jaar oud en een heel erg slechte slaper.

  1. Nina says:

   Veel sterkte!

 6. ijgenweis7 says:

  Bedankt om dit te schrijven! In mijn omgeving niet altijd veel begrip over waarom ik zoveel last heb van mijn slecht slapende zoon (de oudste slaapt gelukkig wel goed). Het heeft op zoveel vlakken impact. Ik verdien vooral heel veel extra verlof om te herstellen. Het zou leuk zijn moest mijn baas dit beseffen πŸ™‚
  Succes!

  1. Nina says:

   Ik heb lang getwijfeld om het te posten omdat mijn collega’s ook meelezen en ik een beetje bang ben dat ze mij hier gaan op afrekenen. Ik ben maar een tijdelijke leerkracht, wat mijn job heel onzeker maakt.

 7. Omnipleasant says:

  Hei Nina,

  Slecht slapen is de hel!
  Middagdutjes FTW! πŸ˜‰

  Hier ging het een hele tijd goed… tot A (dochter 1, 11 jaar) wakker begon te worden telkens het regent op haar Velux.

  En sinds kort – als extraatje – heeft M (dochter 2, bijna 9 jaar) nachtmerries “dankzij” een verjaardagsfeestje waar er kinderen naar Chucky (WTF?!) zaten te kijken.

  De laatste maanden is het hier beddendans.

  De ene nacht slaap ik op een matrasje bij de jongste in haar kamer, vaak met het licht aan. Een andere nacht verovert de oudste ons bed, slaap ik in dat van haar en Renilde bij de jongste… En alle mogelijke variaties thereof.

  Er waren nog slaapmogelijkheden zoals de zetel in de living en met het matrasje kamperen in ons bureau… maar die zijn allemaal al de revue gepasseerd en werden finaal afgekeurd door de dochters.

  Meestal begint de miserie al bij bedtijd:

  “Zal het regenen vannacht?”
  “Slaap jij bij mij?”
  “Iedereen in zijn eigen bed!”
  “Maar wat als ik bang word?”
  “Het is niet eerlijk! A heeft al veel meer bij jullie geslapen dan ik!”

  Nu wachten we op een offerte voor nieuwe Velux ramen die geluid isoleren, en misschien ook een rolluik daarbovenop.

  Laat ons hopen dat het betaalbaar is, en dat dit na het placeren het nodige verschil maakt.

  Bedankt trouwens voor de link naar Mediteren met David! πŸ˜‰

  Ik denk erover om een opname te maken van de methode waarmee ik β€˜s nachts weer in slaap geraak, terwijl ik vroeger woest en gefrustreerd zou liggen koken onder de lakens.

  Ik kan alvast verklappen dat er bij mij geen kind in bed slaapt, hoe graag ik dat kind ook zie. πŸ˜‰ Al dat gestamp en gewroet!

  Dan nog liever ernaast met een matrasje op de grond en wassen doppen in mijn oren.

  Goeie moed!

 8. Goofball says:

  hmm geen goeie tips hier. Onze 3 jarige slaapt nu nog in babybed (al hebben we op verplaatsing al “een groot bed” getest en zullen wellicht switchen maar hij verkiest nu nog zelf klein knus bedje) en daarom kan hij er zelf niet uit. Maar jij kan wellicht nu niet meer terug een babybed introduceren zonder gebrul.

  1. Nina says:

   Hij kroop ook uit zo een hoog spijlenbed. Het is een fase zeker πŸ™‚

Geef een reactie