Mijn 5 favoriete podcasts van dit moment

Ik fiets dagelijks naar school en luister dan naar podcasts (met maar 1 oortje in!). Vaak blijf ik luisteren terwijl ik mijn klas binnenga of bij de beenhouwer sta aan te schuiven. Ik vind het echt een verrijking van mijn leven. Het is een moment voor mezelf en vaak gebeurt het dat ik iets laat horen aan mijn man, omdat ik het zo interessant vind. Of zelfs dat ik stukjes opschrijf.

Alex Agnew komt twee keer voor in dit lijstje. En niet alleen omdat ik dat een knappe man vind, en ook niet voor zijn onweerstaanbare Engelse accent, maar voor zijn wit, humor, zelfreflectie, intelligentie en slimme inzichten.

podcast

Podcast: Touché

De podcast van het reguliere radioprogramma Touché beluister ik elke week. Zo leer ik vaak mensen kennen die ik totaal niet kende. Deze zijn mij bijgebleven:

*de aflevering met Zwangere Guy. Deze vond ik authentiek, aangrijpend en heel boeiend. Ik heb ook luidop dingen herhaald tegen mijn man achteraf. Dankzij deze podcast heb ik zijn cd een paar keer beluisterd en ook dat vond ik een verrijking.

*Marlies Dekkers. Ik draag al jaren bh’s van deze ontwerpster, maar ik wist hoegenaamd niets over haar. Na deze twee uur ben ik niet alleen fan van haar bh’s, maar ook van haar uitgesproken persoonlijkheid en visie op feminisme, zelfbeeld, … .

*Ivo Van Hove. Ik heb nog niet vaak iets van deze man gezien en was totaal flabbergasted door dit interview. Door zijn kennis en ervaringen.

Podcast: Answer me This!

Answer me This! Een podcast die al sinds 2007 bestaat. De presentatoren Olly Mann en Helen Zaltzman beantwoorden vragen van luisteraars. Met hulp van Martin The soundman. Gaande van: werkt een fitbit echt? over waarom hebben ze geen mayonaise in de Mc donalds in het VK en hoeveel balletjes worden er per dag gegeten bij Ikea tot relationele vragen. Ik hou van de wisselwerking tussen de presentatoren, de afwisseling tussen de onderwerpen, droge humor van de presentatoren en hun fantastische Engelse accent en taalgebruik. Het zijn meestal totaal van de potgerukte wist-je-datjes. De jingles zijn ook heel aanstekelijk en blijven vaak dagenlang in mijn hoofd zitten.

Podcast: de 10 meest gegoogelde vragen

Deze podcast heb ik pas vorige week ontdekt. De afleveringen met Evi Hanssen en Alex Agnew heb ik verslonden en bij allebei heb ik vanalles opgeschreven om later te gebruiken in een blogpost. Hier hangt veel af van in hoeverre de geïnterviewde persoon mij boeit denk ik. Door het format, nl. de 10 meest gegoogelde vragen, kom je ook eens iets anders te weten over mensen die al tig keer geïnterviewd werden.

Podcast: Laura H: het kalifaatmeisje uit Zoetermeer

Vier afleveringen lang duik je in het leven van Laura H, een jong Nederlands meisje dat een jaar lang in IS gebied woonde en terug naar Nederlands keerde. Wat is er gebeurd? Wat is er waar en wat niet? Een raar verhaal waar puzzelstukjes ontbreken hoor je in de trailer. De makers van de podcast slaan de handen in elkaar met de auteur van het boek Laura H: het kalifaatmeisje uit Zoetermeer. Hij is naar eigen zeggen de enige die het echte verhaal kent. Dit is een podcast van Audiocollectief Schik en Das Mag.

Podcast: welcome to the AA

De podcast van Alex Agnew. Ik heb hier nog maar 1 aflevering van gehoord, maar dit was onmiddellijk een schot in de roos. De inbreng van sidekick Andries vind ik ook heel verfrissend. Bijna twee uur lang spreken Lieven Scheire en Alex Agnew over wetenschap en dan vooral over DNA, AI en robots. Ik ben een wetenschapsleek en vind dit meestal ook niet zo boeiend. Tot ik deze podcast hoorde. Lieven en Alex bomen hier ook even door over de vraag waarom de media zo weinig bericht over wetenschap. En het is inderdaad echt raar waarom er zo weinig wetenschap op televisie is. Er is gewoon wat meer durf nodig.

De rode draad is dus zelfrelativering, humor, weetjes en boeiende mensen en onderwerpen. Uit het leven gegrepen zeker ook.

Ik luister ook vaak naar misdaadverhalen, daar wijt ik zeker nog eens een aparte podcast update aan.

Wij zijn zelf al maanden aan het werken aan 1 podcast, maar tot dusver is die dus nog niet af.

Hebben jullie nog luistertips?

______________________________________________________________________________

Het is vandaag de tweede dag van 40 dagen bloggen, een blogchallenge waaraan ik deelneem.

Comments

 1. Sofie says:

  Als je van wetenschappelijke topics in begrijpbare taal houdt met een gezonde dosis humor, dan moet je zeker ook Nerdland met Lieven Scheire eens beluisteren!

  1. Nina says:

   Merci! Ik had het nooit zelf gedacht, maar ben echt geprikkeld door de levendigheid waarmee lieven Scheire de dingen vertelt.

 2. Els says:

  Je hebt me helemaal warmgemaakt, dringend eens checken!

  1. Nina says:

   Dat doet me plezier!

 3. Kelly says:

  Hele leuke tips! Ik kende enkel de podcast van Maarten en Dorothée wat ik een geweldige format vind en vaak kan ik een gast echt beginnen appreciëren door te luisteren naar hun podcast (ik ben er nu naartoe aan het luisteren trouwens).
  Ik vond ‘Bob’ heel leuk en spannend en hou ook van Gretchen Rubin (je moet haar wel wat gewoon worden).

  1. Nina says:

   Hallo Kelly
   Bob was inderdaad heerlijk. De podcast Laura H. is van dezelfde mensen trouwens.
   Ik zag Gretchen Rubin inderdaad op enkele blogs passeren, maar heb het afgezet na enkele minuten. De stem en stijl van die vrouwen was echt niets voor mij. Maar, ik ga het nog eens proberen!

Geef een reactie