Het favoriete speelgoed van onze vijfjarige

Met welk speelgoed speelt onze vijfjarige graag? Hugo wordt deze week vijf jaar en hij verzamelde de voorbije jaren een waanzinnige hoeveelheid speelgoed. En hij speelt maar met een fractie daarvan.

We houden het aanbod in onze living bewust klein en wisselen een paar keer per week met wat er op zolder staat. Het kiezen op zolder vinden de kinderen elke keer weer een traktatie.

Sommige speelgoeditems worden nog maar weinig gekozen en verdwijnen achteraan in de grote speelgoedkast op zolder. De dino-fase is bijvoorbeeld veel sneller gepasseerd dan ik gedacht had. Ik kocht kleine en grote dino’s, dinoboeken en een dino – racebaan. En toen vond hij er precies niks meer aan. Benieuwd of het terug komt.

favoriet speelgoed van een vijfjarige

 • Lego, lego, lego

Lego is al een tijdje heel populair hier. Lego City van 5 tot 12 jaar is handig en hij kan er zelfstandig mee werken. Dat begon toen hij 4,5 jaar was. Daarvoor vlogen de legostukjes hier vaak door de kamer, nu draagt hij er echt zorg voor. We hebben voor hem een aparte tafel in mijn bureau gezet, en hier speelt hij graag alleen op zijn gemak met zijn lego. Het is vaak zelfs de ideale manier om een woede-aanval te blussen.

 • Speelgoed tip 1: muziek

Manlief is muzikant, dus wij hebben al jaren veel instrumenten in huis en de kindjes maken hier gretig gebruik van. Ze luisteren heel graag naar muziek en zingen dan luidkeels mee: vooral naar Lenny & De Wespen en Kinderen voor Kinderen.  Al begint Hugo nu ook met de radio mee te zingen. Heel schattig. Ik heb hen onlangs ook een microfoon gekocht. Een heel goedkoop model en dat was een beetje een fout want trekt op niks en piept heel hard. Een goede micro voor Hugo staat dus op ons lijstje.

Sinds kort luisteren ze ook graag naar radioverhalen. Het begon met de cd van Sunjata (Het Paleis), dit kenden ze omdat hun vader erin meespeelt. Daarna volgden de boeken en cd’s van het Geluidshuis. Ik vind zowel Sunjata als de verhalen van het Geluidshuis zelf heel mooi en boeiend.

Onze kinderen spelen zelf ook graag muziek. Tot voor kort speelde Hugo dagelijks met zijn plastic gitaar.  Met kerstmis kregen ze alletwee een ukelele. Al ben ik een beetje teleurgesteld dat ze hier niet zoveel mee spelen momenteel. Het drumstel dat mijn schoonouders Hugo voor zijn derde verjaardag gaven, gebruiken ze ook regelmatig. Al moeten ze daar wel voor naar de zolder 🙂

 • Speelgoed tip 2: auto’s met een afstandsbediening

Op Hugo’s verlanglijstje voor Sinterklaas stond een graafmachine en auto’s op afstandsbediening. Normaal is hij niet zo into auto’s , maar het gaat hem dus over die afstandsbediening. En hij speelt er heel veel mee. Dat is een blijvertje denk ik.

 • Speelgoed tip 3: K’nex

Mijn ouders kochten K’nex Kids voor Walter zijn derde verjaardag, maar in de praktijk is het vooral Hugo die ermee speelt. Hij bouwt de figuren die op de bijgeleverde kaart staan na en verzint er steeds nieuwe. Echt een aanrader dit. Dit weekend kreeg hij zelf K’nex en dat blijkt te moeilijk voor hem. Het is dan ook vanaf 7 jaar.

 • Speelgoed tip 4: gezelschapspelletjes

Sinds hij iets ouder dan 4 jaar is, vind ik het plezant om gezelschapspelletjes te spelen met Hugo. Hij kan zich vrij goed concentreren en wil het ook echt goed doen. De favoriet is De Boomgaard. Dat kan Walter ook goed meespelen, al is het vaak irritant dat hij de regels verandert en soms gooit met de kleine stukjes.

 • Speelgoed tip 5: boeken

Wij lezen elke avond enkele verhalen voor aan onze jongens. Een heerlijk moment voor hen en ons. Als ze tenminste blijven zitten en niet vechten. Torenhoog favoriet is het Boek zonder tekeningen (B.J. Novak). Zowel voor ons als voor hen blijft dit een leuk verhaal. Babar, een verhaal dat ik mij nog herinner uit mijn eigen kindertijd, horen ze ook nog steeds graag. En dan is er Tip de Muis. Dit zijn vaak verhalen met een boodschap: Tip speelt niet graag alleen, Tip gaat naar de tandarts, … . Zoekboeken krijgen beide zonen nooit genoeg van. Ik koop er regelmatig nieuwe en telkens is het genieten geblazen om hen enthousiast te zien zoeken.

 

Wat is het favoriete speelgoed van jullie kinderen? 

favoriet speelgoed van een vijfjarige

Foto’s Bert Huysentruyt

Comments

 1. Evi says:

  Fijne tips! Boeken scoren bij ons ook altijd goed (al blijft Tuur ook bijlage na niet altijd zitten als we voorlezen). Puzzels daar is Tuur ook verzot op, net als mini gereedschapsdingen zodat hij naar hartelust met een hamer overal op kan kloppen 🙂 Voor zijn derde verjaardag krijg hij een krijtbord cadeau dat in de keuken staat en ook dat scoort hier hoge toppen.

  1. Nina says:

   OOh klinkt leuk. Ik ga ook een gelijkaardig postje maken over Walter. Hij is ook gek op puzzels!

 2. fieke says:

  Babar, pure nostalgie! Bij mijn mama ligt nog zo’n boek, en dat is telkens het eerste waar Juliette naar grijpt als ze daar is. Zoekboeken vindt ze ook leuk, en momenteel speelt ze vooral graag met haar keukentje en knutselt ze met papier en stickers. En mama helpen met de was en kuisen, dat ook :-).

  1. Nina says:

   Heerlijk om samen dingen te doen!

Geef een reactie