Het verhaal van de krik

Ken je het verhaal van de krik?

Een vrouw valt in panne. Ze heeft geen krik bij. In de verte ziet ze een lampje branden. Ze begint te stappen richting het verlichte huis in de hoop hier een krik te vinden.  Na enkele meters begint ze te denken. Zullen ze wel thuis zijn? En als ze thuis zijn zullen ze dan een krik hebben? En als ze thuis zijn en ze hebben een krik, gaan ze die dan willen geven. Wanneer ze bij het huis aankomt, belt ze aan. De man des huizes opent de deur en de vrouw roept: “Weet je wat, hou uw krik maar.” En ze beent weg.

Ik ken dit verhaal al jaren, maar moet er soms eens aan herinnerd worden. Ik ben mijn gedachten niet. Mijn gedachten nemen mij soms echt mee op een trip en leiden mij tot uitspraken die ik niet wil doen en acties die ik niet zou moeten uitvoeren.

Dit besefte ik toen ik onlangs naar mijn nieuwe favoriete serie Dertigers zat te kijken. Eén van de personages  deed dit ook. Ze reageerde eigenlijk op wat ze dacht dat er gebeurd was of gebeurd zou kunnen zijn. En toen besefte ik, voor de zoveelste keer, dat ik die val moet vermijden. Al is het natuurlijk gemakkelijker om conclusies te trekken als je kunt terugspoelen en ook kan zien hoe anderen een zelfde situatie of conversatie beleven. Soms wou ik dat elke conversatie wordt opgenomen om die achteraf, in alle rust, te analyseren. Want mijn waarheid is mijn waarheid en soms vind ik het moeilijk om mij in te beelden dat ik iets niet juist interpreteer of iets niet correct herinner.

Het boek ‘Normal people’ zetten mij over exact ditzelfde onderwerp aan het denken. Hoe moeilijk het is om te communiceren, hoe snel het fout kan lopen tussen twee mensen omwille van onuitgesproken woorden of verkeerd geformuleerde zinnen.

Mijn beste vriendin heb ik tien jaar niet gesproken door een stomme ruzie en ook een situatie met: zij zegt dat en ik zei toen dit en …. en zij zou misschien wel … . Tien jaar. Koppig in combinatie met een krik-situatie.  Wijsheid komt met de jaren zeker. Zeg ik twintig jaar na mijn universitaire studies communicatiewetenschappen.

Aanraders:
 • Dertigers: van maandag tot donderdag op één of integraal op VRT nieuws.
 • Normal people van Sally Rooney,

Een tijd terug schreef ik al een blogpost over ‘zelfreflectie‘.

Comments

 1. Moederschip says:

  Ik kende het verhaal nog niet, mooie metafoor. En hier ook fan van Dertigers, echt een leuk programma!

  1. Nina says:

   Dank je.

   Ben blij dat er een tweede seizoen komt!

 2. Stefanie says:

  Bedankt om dit verhaal te delen., ik herken de krik ;-). Laat er ons elkaar aan herinneren.
  De serie van dertigers heeft voor heel wat mensen zaken in beweging gezet. In één van mijn blogposts gebruikte ik de serie ook als vergelijking. Uitkijken naar seizoen twee nu!

Geef een reactie