Vijf tips voor een geslaagd bezoek aan de Efteling

“Ik wou dat ik hier woonde.”

In de herfstvakantie mochten wij drie dagen en twee nachten naar de Efteling. Niet omdat wij ‘influencers’ zijn hoor. Mijn ouders nodigde ons uit. We logeerden in vakantiepark Bosrijk, één van de vele overnachtingsmogelijkheden in het Eftelingpark. Het huisje was maar een paar minuten lopen van de ingang van de Efteling en er was zelfs een pendelbus die je naar het vakantiepark bracht.  Bosrijk ligt verscholen in de bossen en straalt rust en magie uit.  Van de verwelkoming tot de inrichting van de huisjes, alles is ondergedompeld in een magische sfeer. Ik ben nog nooit naar Tomorrowland geweest, maar zo stel ik mij dat ook voor.  Het personeel was ook ongelofelijk vriendelijk en behulpzaam. “Ik wou dat ik hier echt woonde,” verzuchtte onze zoon. En ik kan hem geen ongelijk geven.

Tip 1: Logeren in de Efteling.

Er zijn tal van voordelen aan logeren in Bosrijk:

 • Je mag vroeger het park binnen. Wij hebben ervan geprofiteerd om twee keer naar Symbolica te gaan. In plaats van meer dan een uur aan te schuiven, moet je amper wachten.
 • Als je iets vergeten bent of even op bed wil gaan liggen, ben je maar een paar minuutjes van het huisje.
 • Wij smeerden ’s morgens boterhammen. Scheelt je veel geld en kinderen hebben toch iets minder suiker binnen.
 • Een prachtig verklede Klaas Vaak leest een verhaaltje voor aan de kindjes ’s avonds. Het is een soort mini theatervoorstelling. Heerlijk voor jong en oud.
 • Er is een zwembad! Wij hebben ervan geprofiteerd om op een regenachtige namiddag een uurtje te gaan zwemmen met de kinderen. Ook hier: prachtig ingericht als de droomfabriek van Klaas Vaak. Met een babybadje en een peuterbadje. En een hoop speelgoed waar de kindjes mee konden spelen. Ideaal dus.
 • Je logeert midden in de natuur, stil en rustgevend. Zelfs mijn notoire slechte slaper Walter heeft hier vrij goed geslapen.
 • Het huisje is beter dan de Roompothuisjes waar wij al geweest zijn: ruime badkamer, mooie materialen en de kwaliteit van de bedden is uitstekend.
 • Op deze manier word je echt helemaal ondergedompeld in die magische sfeer van de Efteling.

Efteling Bosrijk

Tip 2: Leukste attracties voor kleine kinderen

Ik kreeg tal van goede tips van mijn Instagramvolgers toen ik vertelde dat wij naar de Efteling gingen.

Onze zonen zijn bijna drie en bijna vijf en toen ik achteraf vroeg wat ze het leukste vonden, antwoorden ze in koor “alles.” Ter plaatse hadden ze toch wel enkele voorkeuren. Walter wilde heel het weekend terug naar Roodkapje en de Wolf, het eerste wat we in het Sprookjesbos hebben gezien, geen idee waarom.  Bert (38 jaar) wilde heel graag op de Python, Joris en de draak en de Baron. Ik stond erbij, keek ernaar en wilde er voor geen goud zelf in.

Dit was onze top 5 

 • Met de stoomtrein een ritje rond het park maken. Dit hebben we aan het begin en op het einde gedaan. En dat was ideaal. Een keertje om te verkennen en een keertje om afscheid te nemen. De eerste keer ’s morgens, de tweede keer bij valavond. Al die lichtjes gaf het nog een mooie extra.
 • Symbolica. Dit is een betoverend paleis waar je met de hele familie op audiëntie gaat bij de koning.  Eén van de mooiste attracties die wij ooit zagen. Enige minpunt: het duurt veel te kort. Er zijn drie routes die je kunt volgen. Wij deden er twee (je moet elke keer opnieuw aanschuiven) en het verschil is echt minimiem. Maar, ik had gerust drie of zelfs vier keer naar Symbolica willen gaan.
 • Carrousels. Er zijn tal van draaimolens op het A. Pieckplein en daar hebben wij heel wat tijd gespendeerd. Nadeel aan een kind van 1 meter is wel dat ik overal mee op moest. Ook op zo een draaiende schommels waar ik doodsbang in ben.
 • Het land van Laaf. Dit is echt op maat van onze kinderen. In de verschillende ‘grotten’ kunnen ze vanalles ontdekken en met een Monorail kun je ‘zwevend’ in de lucht een ritje maken. Pal ernaast is er een leuke speeltuin.
 • Sprookjesbos. Wij hebben twee keer een wandeling door het Sprookjesbos gemaakt en de kinderen kregen er geen genoeg van.  Wij gingen ook naar een korte theatervoorstelling aan de Sprookjesboom. Kinderen hebben gegierd en meegedanst en gezongen. Het was voor ons ook leuk om die sprookjes terug te ontdekken. Wij gaan de klassieke sprookjes hier wat vaker bovenhalen voor het slapengaan denk ik. Al schrok ik er wel van hoe gruwelijk dat veel van die verhalen zijn!

En dan waren er nog de oude Tufferbaan,  Droomvlucht, de piratenboot, de bootjes, de draaiende kookpotten, Carnaval festival, …

Efteling Sprookjesbos

Een echte pauw!

Efteling

Tip 3 De app

De Efteling heeft een handige app waar je kunt zien hoeveel file er aan welke attractie is. Superhandig! Als je in Bosrijk logeert is er zelfs een aparte app waar je een Klaas Vaak spel kunt spelen.

Efteling Klaas Vaak

Tip 4 Te vermijden

Wij hadden van verschillende mensen de tip gekregen om naar het pannenkoekenhuisje te gaan. Dit viel dik tegen. De pannenkoeken waren verschrikkelijk duur en niet lekker: heel dik en smakeloos.  Het decor was wel mooi, maar niet de moeite om speciaal daar te eten.  Volgens Bert lag dit aan het feit dat wij al dagen ondergedompeld waren in de Efteling sfeer en dat dit dan niet ‘speciaal’ genoeg was.

Een bezoekje aan de Souvenierwinkel op vrijdagavond rond half 6: slecht idee. Iedereen doet dat dan.

Er is een stukje waar kinderen kunnen eendjes vissen en aan touwtjes trekken. Ik had dit zoveel mogelijk vermeden, maar uiteindelijk mochten ze er van oma en opa dan op. Dit is duur en niet alle kinderen krijgen een prijs. Een hysterisch kind was het resultaat.

Mijn ouders hadden tickets voor de Caro Show ’s avonds geboekt. Van half 7 tot 20u. Ik vond dit een dikke tegenvaller en vond Hugo hier veel te klein voor. Mijn moeder was laaiend enthousiast en ook Hugo vond het mooi. ‘Les gouts et les couleurs’ hé.

Tip 5 Voorpret en nagenieten

Op de site van de Efteling kan je filmpjes kijken, spelletjes spelen en kleurplaten printen.  Als je er logeert, krijg je ook mails met tips en filmpjes op voorhand. De aanloop naar ons bezoek was al de moeite dus. Wij hebben ons een beetje laten gaan in de souvenierwinkel, dus ook de napret is er. Bert heeft het plannetje van de Efteling in hun kamertje gehangen en dat vinden ze fantastisch om naar te kijken en te babbelen over wat ze allemaal gezien en gedaan hebben.

Efteling

“Is dat wel de moeite? Gaan ze zich dat later herinneren?” Ik denk het wel! De impact die een bezoek aan de Efteling heeft, blijkt groot. Er zijn geen foto’s van mijn eerste bezoek aan de Efteling midden jaren ’80 en toch herinnerde ik mij nog vrij veel.  Net als Bert. Nog straffer: mijn ouders herinnerden zich ook nog vanalles, terwijl het bij hen meer dan vijftig jaar geleden was!

Wij komen terug, dat staat vast.

Wij mogen van Smartphoto een XL fotoboek maken met een selectie van onze honderden foto’s.  Het ideale cadeau om mijn ouders te bedanken voor dit onvergetelijk avontuur. 

 Wat herinner jij je nog van een bezoek aan de Efteling als kind? 

Op zoek naar uitstapjes met kleine kinderen? Check deze dan!

Comments

 1. Kelly says:

  Wat ik mij nog als kind herinner zijn de Indische waterlelies van Koniging Fabiola en Carnaval Festival. Magisch! En dat is toch ook een goeie 32 jaar geleden. ?

  1. Nina says:

   Die Waterlelies heb ik nog niet gezien – Hugo wel en hij vond het super. Hij herkende het deuntje ook tijdens de avondshow met de dansende fonteinen.

 2. Evi says:

  Oh wat fijn! Ik ging er ooit als kind naar toe. En wil er heel graag een keertje met Tuur heen gaan 🙂 Dus als het ooit zover is haal ik jouw tips er zeker en vast bij. X

  1. Nina says:

   Je gaat er geen spijt van hebben! Heerlijk.

 3. Els says:

  Fijne tips en ze kloppen stuk voor stuk! Ik schreef hier zelf ook al eens een blogpost over. Zaterdag gaan we nog eens gaan voor een dagje! Efteling is altijd superfijn :-).

  1. Nina says:

   Heb het net gelezen. Klopt allemaal wat je schrijft 🙂

   De stappenteller was ik helemaal vergeten, en hier was het nochtans ook de moeite.

 4. Maya says:

  Ooo leuk te lezen ! Wij gaan in juni en dan mag dochterlief mee spelen in het stuk van Caro en logeren we ook in bosrijk …. Aja hoelang op voorhand mag je binnen ?

  1. Nina says:

   Een half uur op voorhand!

 5. Goofball says:

  Ik ben er nog maar 1 keer geweest voor ik zelf kinderen had. Ik vond het een fantastisch mooi park. Schande dus dat ik er nog niet geweest ben met mijn kleuters, maar we hadden het er onlangs over en mijn oudste zoon heeft al naar de Sprookjesboom gevraagd. Dus…we moeten gewoon eens gaan eh in het volgende jaar.

  1. Nina says:

   Absoluut!

Geef een reactie