Handletteren: meer dan mooie letters

Handwerk is aan mij niet besteed. Ik kan niet tekenen, schilderen, naaien, knippen en plakken. Het zit er gewoon niet in denk ik. En wat er niet in zit, kan er ook niet uitkomen. Maar, net als met zingen, teken ik wel graag. Ik krabbel vaak gedachteloos papiertjes, schriftjes en enveloppes vol letters, woorden, bloemetjes en boompjes. Droedelen heet dat denk ik? Soit, ik wou al lang eens handletteren proberen. Er passeren op Instagram en Facebook regelmatig prachtige creaties die mijn ogen uitstaken en het leek mij leuk om zelf kaartjes met een mooie tekst te kunnen schrijven. Er zijn hier in de buurt geen workshops handletteren, daarom organiseerde ik zelf een workshop. En hoe ging dat?

Workshop bij mij thuis 

Ik heb sinds kort een prachtige ruimte in ons huis ingericht als bureau/schrijfplek/vergaderruimte. En hier kan ik ook workshops organiseren. Een luxe, ik weet het. Er kunnen max. 9 personen in. Ik lanceerde de workshop handlettering op Facebook en werd al snel overspoeld door reacties. De workshop zat binnen de kortste keren vol.

Bont gezelschap 

Het was een bont gezelschap.  Vrouwen die ik goed ken, vrouwen die ik een beetje ken en vrouwen die ik nog nooit had ontmoet. Ze kwamen uit Lier, Antwerpen, Gent, Grimbergen, Schoten, Brugge en Kortrijk. Het waren allemaal beginners en iedereen had er zin in. Tijdens het voorstelrondje zei iemand: “Een namiddag iets nieuws leren met toffe madammen, dat leek me wel iets voor mij.”  En dat was het inderdaad.

handlettering workshop

Tekenen niet schrijven 

De docente is graficus van opleiding. Ze heet Geertrui Storms en geeft de workshop met een zeer aanstekelijk enthousiasme. Ze geeft veel positieve feedback, wat bij mij niet echt terecht was 🙂 Het eerste misverstand dat ze aanhaalde was dit: je tekent de letters, je schrijft ze niet zoals bij kalligrafie.

Geertrui bracht tassen vol materiaal mee naar de workshop. Boeken, schetsen, eigen werk en kaarten. Pennen in alle kleuren en maten en heel veel papier.

handlettering

En voor de rest: “Er zijn geen regels. Doe wat je mooi vindt en oefen.” 

Papier voor handlettering 

We gebruikten kalkeerpapier en markeerpapier. Dat ga ik mij zeker ook aanschaffen om te oefenen. Ik heb de voorbije maanden verschillende werkboeken gekocht, de ideale ontspanning.

Pennen
 • Ecoline brushpennen
 • Staedler fijne pennen
 • Pental touche
 • Tombow
 • Posca stiften voor krijtborden en ramen. Gemakkelijk te verwijderen met cif naar het schijnt. (Probeer eerst een klein stukje hé)
Volgende workshop handlettering 

Op zaterdag 1 september en 13 oktober 2018 geeft Geertrui een workshop Brushlettering in De Kwekerij.  Ik kijk er al naar uit!

workshop handlettering

Inspiratie 

Ik ken zelf wel wat IG accounts met leuke handlettering en deze hoorde ik ook tijdens de workshop.

Mijn kaart, zoals je hieronder kunt zien, was nog niet af.  Handlettering blijkt een heerlijk ontspannende bezigheid te zijn. Ik heb echt het gevoel dat ik , mits veel oefening,  mooie resultaten kan bereiken.

handlettering workshop

 

Met dank aan Bert Huysentruyt voor de foto’s.

Comments

 1. aagje says:

  Het was inderdaad een heel leuke,ontspannende namiddag! Ik heb er enorm van genoten en ben thuis onmiddellijk verder aan de slag gegaan. Creatief bezig zijn en aangenaam ontspannen! Ik kwam vanuit Brugge naar Grimbergen maar ben zeer blij want het was echt de moeite waard! Bedankt Nina voor de organisatie! Groetjes Aagje

  1. Nina says:

   Merci Aagje. Tot gauw!

 2. Delphine says:

  Wat leuk! Ik zou het zelf ook graag eens proberen. Heb je misschien toevallig nog workshops op de planning staan of heb je misschien weet van andere workshops?

  1. Nina says:

   Hallo Delphine
   Ik organiseer op 9 december dezelfde workshop in Grimbergen.
   En in 2018 volgen er hoogstwaarschijnlijk enkele nieuwe.

  2. Nina says:

   Hallo Delphine

   1 september en 13 oktober zijn er nieuwe workshops.

   Alle informatie op http://www.dekwekerijgrimbergen.be

   Groetjes
   Nina

 3. Séverine says:

  Ik wil ook wel komen! ?

  1. Nina says:

   Altijd welkom!

  2. Nina says:

   1 september en 13 oktober zijn er nieuwe workshops!
   Groetjes
   Nina

 4. Nicole says:

  Wanneer wordt er nog eens een workshop handlettering georganiseerd?

  1. Nina says:

   Dag Nicole
   Momenteel is er geen gepland. Ik hou je op de hoogte. Groetjes
   Nina

  2. Nina says:

   Hallo Nicole

   1 september en 13 oktober komt Geertrui opnieuw langs voor een workshop handlettering.

   Groetjes
   Nina

 5. Hilde says:

  Nice! Ik vind handletteren ook heel leuk. Het leukste – inderdaad – dat er geen regels bestaan, in tegenstelling tot kalligrafie. Met kerst of andere gelegenheden is elke reden wel goed om een zelfgemaakte, gehandletterde kaart op te sturen.

 6. Liesl Hosten says:

  Hey! Wat een leuke post! Organiseren jullie binnenkort nog eens een cursus? Ik ben enorm geïnteresseerd 😀

  1. Nina says:

   Hallo Liesl

   Wat lief!

   Handlettering staat pas in 2020 terug op de planning. Maar in de tussentijd organiseren wij wel nog schrijfworkshops, dus hou zeker de agenda van De Kwekerij in de gaten.

   groetjes
   Nina

Geef een reactie