Patser: 7 redenen om naar deze film te gaan

De actiefilm  Patser volgt vier dealende vrienden op ‘t Kiel in Antwerpen, die echte patsers willen worden. Met veel bling bling, snelle auto’s en veel geld. Ze stoppen hun neus in high-profile drugszaken en ontketenen zo een bendeoorlog van Antwerpen tot Amsterdam, en zelfs Colombia. De rode draad zijn videogames en de 7 hoofdzonden. De synopsis van de film Patser is niet echt mijn ding. En toch zat ik gisteren in de cinema.

  1. Tijdsdocument van een subcultuur

Ik behoor totaal niet tot de doelgroep van de film Patser.  Ik ben 37 jaar, woon in een kleine gemeente in de Rand rond Brussel, ben leerkracht en heb 2 kleine kinderen. De patsers van het Kiel zijn een ver van mijn bedshow. En toch ook niet. Opgefokte werkloze jongeren met lelijke Gucci kledij ken ik maar  al te goed, zo zaten er al een paar in mijn klas. En ook hun moeders en vaders zaten in mijn lessen Nederlands.

Maar, dat is zeker niet nodig om naar de film Patser te gaan kijken.  Zelfs niet om de film te kunnen appreciëren.

Het doet mij wat denken aan Kids en Trainspotting, twee films die ik als tiener zag. Het is een tijdsdocument van een subcultuur. De film is gebaseerd op waargebeurde shit volgens de makers. Over 20 jaar zal deze film mijns inziens nog inzicht geven in  het leven van de patsers in Antwerpen en Amsterdam.

2. Patsers

Gisteren passeerde er een dikke patserbak in de Driekoningenstraat in Berchem, loeiharde muziek en veel te snel. Jonge kerel aan het stuur. Na het zien van deze film ben ik nog meer geneigd om te denken dat dit niet pluis is.

Het is ironisch dat de 7 hoofdzonden zo een grote rol in de film spelen, omdat Patsers geen normen en waarden lijken te hebben.

Ik heb door de film zeker geen sympathie voor patsers gekregen. Misschien wel een klein beetje begrip. Regisseur Adil El Arbi zei in een interview dat zijn opvoeding hem beschermd heeft tegen patsergedrag. Zou het zo simpel zijn? Of is het echt een verloren groep/generatie?

 

3. Straattaal

De promotie van Patser was overal, zowel in de Vlaamse als de Nederlandse media kon je er niet naast kijken.  Adil  & Bilall, ze hebben geen achternaam meer nodig, zijn knuffelmarokkanen geworden.

Eerlijk gezegd vind ik het jammer dat Adil een soort karikatuur van zichzelf geworden is met veel gebruik van straattaal die niet bij hem lijkt te passen. In zijn passage in Tegen de Sterren op werd dit zelfs pijnlijk duidelijk. Er was daar op het eerste zicht geen verschil tussen de persiflage en de echte.

In de film is de straattaal alomtegenwoordig en komt dit net wel heel geloofwaardig over, het lijkt nooit geknutseld. Het past perfect bij de personages die dit op een heel geloofwaardige manier brengen. Ik vind de dialogen en het scenario ijzersterk. Dankzij Nomobs kende ik al veel woorden al, zoals drarrie en kifesh, maar dat is zelfs niet nodig.

4. De muziek

Waaw wat een soundtrack. Ik ben geen fan van boenkmuziek, en toch stoorde dit mij op geen enkel moment. En de Nederlandstalige rapnummers vond ik heel sterk. Slim gezien van Adil en Bilall om te kiezen voor Ali B, zo vergroten ze de markt voor de film.

 

5. Holland-België

Antwerpen speelt de hoofdrol in deze film, maar Amsterdam heeft een heel belangrijke bijrol. En dat marcheert, want het is voor het eerst in jaren dat een Belgische film zo goed bekeken wordt. Ik heb in beide steden gewoond en vind het wel prettig dat de film zo een internationaal karakter heeft.

 

6. Actiefilm met humor

Patser werd als een actiefilm met humor verkocht en dat klopt. Ik heb bijvoorbeeld goed gelachen met een dialoog tussen Stefan Perceval en 2 bewakingsagenten. “Zet die kutmuziek eens af, met uw johnenbak.” Grappig als je weet dat Dimitri Vegas en Like Mike in die auto zaten met hun eigen muziek loeihard.

 

 7. Topcast

De hoofdrolspelers kent iedereen ondertussen. Matteo Simoni als Adamo is zeer geloofwaardig. Maar ook Stefan Perceval, Jeroen Perceval, Axel Daeseleire en de rest van de cast doen dat goed.

En er speelt een Hollander in mee die een beetje lijkt op Idris Elba. Need I say more?

Geef een reactie