De Dag nam mijn week over

De fictiereeks ‘De Dag’ beheerste een week lang mijn leven. Elke vrije minuut probeerde ik een stukje aflevering mee te pikken. Waarom? Omdat ik het de beste fictiereeks vind die ooit gemaakt is in Vlaanderen. Straffe uitspraak? Jazeker.

De voorbije jaren werden we in Vlaanderen verwend met uitstekende fictie reeksen als Quiz Me Quick, De Ronde, Chaussee D’ Amour, Cordon,  Tytgat Chocolat, Tabula Rasa, Beau Sejour en recent nog De Infiltrant. Maar, in mijn ogen kunnen deze niet tippen aan de razend spannende reeks ‘De Dag’.

copyright FBO BVBA

‘De Dag’, is van de hand van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu. Twaalf afleveringen over een gijzeling in een bank, waarbij je als  kijker zowel de dag van de overvallers/gijzelnemers als die van de politie te zien krijgt.ijd is essentieel in dit verhaal. De dag, de reeks, beslaat ongeveer een etmaal, opgedeeld in twaalf aflevering die zich afwisselend afspelen binnen en buiten de bank. Die éne dag heeft járen werk gekost. Als Telenetklant kan je de 12 afleveringen nu gratis bekijken, de ‘gewone’ televisiekijker moet nog wachten tot het najaar.

 

Waarom vind ik dit de sterkste Vlaamse reeks ooit?

 

 • De spanning is te snijden. Ik zat heel de tijd op het puntje van mijn zetel. Er zitten voor mij geen dipjes in het verhaal, de spanningsboog staat 12 afleveringen lang gespannen.
 • Het zijn stuk voor stuk sterke personages. Een breed amalgaan zonder dat je als kijker het overzicht verliest en zonder dat er een minder personage tussen zit. Er zijn ook  sterke rollen voor mannen, vrouwen, jongeren, ouderen. Ik was ook blij dat er verschillende personages met een kleurtje zijn, zonder dat er clichès gebruikt worden. Net als in Engelse series.
 • De clifhangers  zijn magistraal, zeker ook omdat je het antwoord niet in de volgende aflevering geserveerd krijgt. Meestal moet je min. een half uur wachten tot je  het antwoord krijg. Waardoor je niet anders kunt dan bingwatchen.
 • Elke minuut telt, waardoor ik uitgedaagd werd om mij volledig te focussen op ‘De Dag’. Meestal kijk ik terwijl op mijn gsm, plooi de was op, blader in een boekje, verbeter toetsen, … . Dit kan ik alleen loslaten als ik naar een spannende Scandinavische reeks kijk, omdat ik anders de draad verlies doordat ik de taal niet begrijp.
 • De dialogen zijn niet uitleggerig en goed geschreven, er is duidelijk goed nagedacht over elk woord.
 • Het crème de la crème van de Vlaamse film – en televisiewereld werkt voor en achter de schermen en dat zie je. De belangrijkste rollen zijn voor onder meer voor rasacteurs Sofie Decleir, Willy Thomas, Johan Van Assche, Titus de Voogdt, Maaike Neuville, Bert Haelvoet, Ruth Bequaert, Jeroen Perceval en Geert Van Rampelberg.
 • Het scenario zit heel straf in elkaar. Hier is jaren aan gewerkt. Er zijn geen losse eindjes of te ver gezochte plottwists.
copyright FBO BVBA

PS: wie spot Jeroom?

 

Comments

 1. Sofinesse says:

  Aah! Vanavond aflevering 11 en 12!

  1. Nina says:

   Geniet! x

 2. Katrien says:

  Gisteren begonnen and totally hooked ! Zoals ik je al rechtstreeks zei, hou ik enorm van de trage opbouw zonder iets af te doen van de spanning … ik heb me moeten inhouden om niet in mijn eentje verder te kijken en te ‘cheaten’ (want husband and i kijken samen ?)

  1. Nina says:

   Dat is inderdaad moeilijk. Mijn man is zo weinig thuis dat ik alleen heb gekeken 🙂

 3. Séverine says:

  Hey Nina, je zegt dat het gratis is voor Telenet-klanten, maar het lijkt me toch gewoon betalend? Wat zie ik over het hoofd? ?

  1. Nina says:

   Telenet klanten met Play inderdaad, dat heb ik totaal over het hoofd gezien.
   Of met een bon van de Humo.

 4. Talitha says:

  Dedju, heb ik helemaal gemist! Lastig om dit soort dingen bij te houden vanuit Nederland. Tabula Rasa en Beau Sejour heb ik nog kunnen meepikken en was ik erg van onder de indruk, dus ik ben wel heel benieuwd naar deze serie! Zou ik dat nog ergens online kunnen herbekijken of doen we daar in België nog steeds niet heel hard aan?

  1. Nina says:

   Je kan het momenteel alleen op Telenet bekijken (als je in België woont, dan kan je Telenet nemen en lekker bingewatchen!)
   En anders moet je wachten tot het najaar als het op televisie komt.

   Ik vind het ook wel zonde dat niemand hier uitstekende fictie uit Nederland kent.
   Ik moet wel toegeven dat mijn criterium meestal is: met Fedja of met Frank Lammers 🙂

Geef een reactie