Vaarwel BlogAcademie

Gaat het goed met BlogAcademie? Ja en Nee.

Enkele jaren geleden startte ik met deze blog en ging op zoek naar informatie voor bloggers. Ik kocht boeken, schuimde het net af en verdiepte me in het BlogBoek. Toen ik op zoek ging naar educatieve live evenementen voor niet-professionele bloggers bleek dat niet gemakkelijk te vinden. Er was quasi niets (betaalbaars).

Toen ik her en der polstte naar interesse in workshops en netwerkmomenten voor bloggers, werd ik steeds enthousiaster. Zeker toen bleek dat het BlogBoek van Kelly Deriemaeker een herdruk kreeg. De lezers van dit boek zijn allemaal bloggers op zoek naar info over bloggen. Ik besloot om BlogAcademie op te richten en netwerkmomenten en workshops voor bloggers te organiseren. De doelgroep zijn hobbybloggers. Er zijn heel veel vrouwen, en ook enkele mannen, die bloggen in Vlaanderen. Het merendeel blogt als hobby, ze willen daar niet persé iets mee verdienen. Daarom wil ik de prijzen van de activiteiten zo laag mogelijk houden. Mijn doelgroep beperkt zich dus tot bloggers die hier niet hun beroep van (willen) maken. Kwaliteitsvolle activiteiten tegen lage prijzen: geen gemakkelijke combinatie bleek.

Nadat iemand eiste dat ik de naam  BlogAcademie zou veranderen omdat deze teveel leek op haar naam, heb ik besloten om het roer volledig om te gooien.  Vaarwel BlogAcademie, hallo Blogboost.

Influencer

Toen ik startte met evenementen voor bloggers,  heb ik iets heel belangrijk over het hoofd gezien.  Ik ben geen influencer, zelfs geen bekende blogger. Integendeel, mijn blog is heel klein en ik ken ook maar een heel klein deel van de Belgische bloggers. Terwijl de organisatoren van het blogevent in Antwerpen samen een bereik van 1000-en volgers hebben. Iemand sprak mij zelfs over meer dan 100.000 unieke bezoekers samen.

Netwerkevents voor bloggers – blogvrienden

Is er interesse voor evenementen voor bloggers? Ja, denk ik door de  enthousiaste reacties die ik krijg. Er zijn heel veel gesponsorde blogevents waarbij bloggers elkaar kunnen ontmoeten.  Dat merk je ook op de verschillende blogs en instagrampagina’s, het is vaak een ons kent ons van de grotere blogs. Vandaag zag ik bijvoorbeeld op verschillende instagram accounts een feestje in Gent passeren waar een hoop bloggers naartoe mochten. Maar, daar word ik niet voor uitgenodigd. En ik wil ook focussen op het inhoudelijke en de uitwisseling van ideeën en inspiratie en niet op het commerciële.

Daarom bedacht ik BlogCocktail, een netwerkavond voor bloggers. Hier kun je ideeën uitwisselen, elkaar tips en tricks geven en elkaar ontmoeten. De eerste BlogCocktail was een succes met een dertigtal enthousiaste bloggers. Ik durfde de prijs niet te hoog zetten en deed in het begin ook een promotie waardoor de inkomsten beperkt waren. Het was een geslaagde avond en  ik was dolblij, maar financieel bleek het niet zo een succes. Ik had namelijk een spreker gevraagd, waardoor de kosten hoger waren dan de inkomsten.  Voor de tweede BlogCocktail kon ik terecht in Roeselare. Daarvoor waren de inschrijvingen heel beperkt, waardoor ik de facturen van de zaal en de spreker onmogelijk kon betalen. Dit heb ik dan ook moeten annuleren.  Zeer frustrerend voor alle partijen. Gelukkig werd dit gecompenseerd door een gezellig etentje met de deelnemers die zich al hadden ingeschreven. Een bende enthousiaste Westvlaamse bloggers en hun partners. Via de blogs lijkt het vaak alsof je iemand al goed kent en dan is de drempel lager om direct tot de essentie door te dringen. Je springt sneller van de “hoe ist” naar de dieperliggende zaken. En veel lekker eten en veel mopjes, dat ook natuurlijk. Was er minder interesse omdat het in West-Vlaanderen was? Maar ja, voor de andere BlogCocktail hoorde ik dan dat Vilvoorde te ver was voor mensen van Gent en West-Vlaanderen.

Voor de volgende BlogCocktail heb ik gekozen voor een netwerkavond in eigen huis zonder een spreker, waardoor de kosten beperkt kunnen blijven.

Workshops voor bloggers

Voor de zomer van 2017 had ik een lijst van tientallen workshops die ik wou organiseren. In samenwerking met partners die hier veel ervaring mee hebben, elk op hun eigen terrein.

De initiële interesse was groot maar gaandeweg bleek dat ik verschillende workshops niet vol kreeg. Ik was genoodzaakt om workshops te annuleren. “Wacht nog even, mensen schrijven laat in,” hoorde ik regelmatig. Tot ik een workshop pas een dag op voorhand moest annuleren. Enkele bevestigde deelnemers bleken last minute toch niet te komen en hadden nog niet betaald, waardoor ik uit mijn eigen zak meer dan 1000 euro moest betalen. Door te annuleren heb ik dit bedrag door 3 kunnen doen. Een zware dobber natuurlijk. Deelnemers waren boos en teleurgesteld. Net als de partners.  Daarvoor waren zij en ik niet aan dit avontuur begonnen natuurlijk.  Toen besloot ik om even geen blogworkshops meer te organiseren.

Wil ik hier rijk van worden? Neen. Ik heb een vzw opgericht voor BlogAcademie, omdat het een niet-winstgevende organisatie is. Ik vind het ook niet echt om hier tijd in in te investeren, net zoals in mijn blog. Maar om hier zelf veel geld in te steken, dat kan ik niet bij mezelf en mijn gezin verantwoorden.

BlogBoost

Nadat ik verplicht werd om de naam BlogAcademie te laten vallen, bedacht ik BlogBoost. Achteraf gezien is deze naam veel frisser en zegt die meer wat het: je blog een boost geven.

Vaarwel BlogAcademie, lang leve BlogBoost.

Volg de Facebookpagina! Volg de Instagrampagina! En deel jouw tips en tricks met andere bloggers. Stel een vraag en help elkaar.

Comments

 1. liese says:

  Veel succes! En bedankt voor de organisatie gisteren!

  1. Nina says:

   Merci Liese! Vond het heel fijn dat je er ook bij was.

 2. Jammer om te lezen dat je zoveel moest annuleren. Gisterenavond heb ik alleszins weer een en ander opgestoken. Tot binnenkort

  1. Nina says:

   Dat is leuk om te horen!

 3. Kreanimo says:

  Oei. Wat jammer dat het toch wel wat mis is gelopen.
  Ik vind blogboost ook frisser klinken.
  Succes. Ik ga eens op IG kijken zo meteen.

  1. Nina says:

   Dank je wel Ilse! Jammer inderdaad, maar ik geef het niet op hoor.

 4. Evi says:

  Wat jammer dat je minder fijne ervaringen meemaakte. Ik vond de opleidingen trouwens geweldig fijn en interessant. Dus stiekem hoop ik dat er misschien toch een vervolg komt 🙂 En heel jammer dat ik er de vorige keer niet bij kon zijn, hopelijk lukt het me de volgende keer wel. Ik wens je alvast tonnen succes!

  1. Nina says:

   Dank je wel Evi! x

 5. Wannderful says:

  Elk einde is weer een nieuw begin! Succes, Nina! Ik kijk uit naar je nieuwe initiatieven!

  1. Nina says:

   Merci!

Geef een reactie