Onverdoofd kinderen baren. Kan dat?

Ik heb geen plannen voor een derde kind, echt niet. Maar mocht ik nog eens bevallen, zou ik wel al veel beter geïnformeerd zijn dankzij de vele bloggers die over hun bevallingen en bewust bevallen schreven.

Wil jij een epidurale of niet? Ik had geen geboorteplan toen ik zwanger was van Hugo. We zien wel was mijn devies. Toen ik na 39 weken ingeleid werd omdat het een (te) grote baby was, piepte ik wel even anders.

Dat lukt mij nooit. 

Ik was ervan overtuigd dat het niet ging lukken. Gelukkig had ik een heel lieve vroedvrouw die mij stap voor stap begeleidde. Na een helse nacht met weëenstormen zonder pauze, was er rond 6u ’s morgens sprake van een epidurale. Oké, doe maar. Bert moest papieren tekenen omdat ik hier niet meer toe in staat was. En toen kwam de dokter, aan het einde van zijn lange shift. Hij nam een hele lange dikke naald. Bert probeerde mij mij stil te houden.  En ik schudde van de pijn. Na de pijnlijke prik volgde een aangename verdoving. En ik viel zelfs  in slaap. Een uurtje later was ik klaar voor de bevalling en Hugo werd vrij vlot geboren.

De dokter van de verdoving passeerde enkele uren later in mijn kamer met rare vragen: heb je hoofdpijn? kun je stappen? ….. Toen bleek dat hij een fout had gemaakt. Hij had een te dikke naald gebruikt en die veel te diep gestoken. Hij vreesde blijkbaar voor het ergste. Gelukkig was dit niet het geval. Ik had er nooit rekening mee gehouden dat het ook mis kan gaan met een epidurale en had spijt dat ik voor deze optie gekozen had.

Baby nummer 2 

Walter was nog groter en daarom werd ik bij bevalling nummer 2 ook ingeleid. Hier weigerde ik een epidurale. De bevalling was pijnlijk, maar ging gelukkig iets sneller. Zo snel dat mijn gynaecoloog net op tijd met ongekamde haren binnenstoof. Op het moment dat Walter kwam ging zijn wekker .

4,500 kg zonder verdoving, het kan dus maar is niet evident.

Ik schreef deze blogpost naar aanleiding van dit artikel in Libelle Mama.

De onovertroffen Le Coeur A la maree basse voert campagne voor bewust bevallen. Alle info vind je hier.

Comments

 1. Sofinesse says:

  Oh, mijn hart breekt! Hier ook 4,7 zonder verdoving EN zonder inleiding! Dat is zo jammer dat je moet ingeleid worden omdat je kind te groot is. Dat kan dus prima he. Er worden zoveel dingen gedaan uit risicobeperking, dat ze precies niet beseffen welke risico’s ze daarmee produceren. Ooh, ik vind dat echt zo erg. De bundel van lecoeur al gelezen? Er is nog heel veel werk. (Bij mijn eerste de inleiding helaas ook niet kunnen tegenhouden. Nog altijd spijt van. De verdoving hadden ze niet moeten proberen, ik wist dat daar meer kwaad dan goed aan is. Maar dat is zo onbekend). Hartje voor jou!

 2. Kelly says:

  Ik had niet echt een geboorteplan, maar wist wel dat ik zonder epidurale wou bevallen omdat ik bang was van de potentiële gevolgen/gevaren die zo’n prik inhoudt. Op 39 weken zat er een scheurtje in mijn vliezen en werd ik de volgende dag ingeleid. Aangezien er na een uur of 5/6 nog steeds weinig beweging in zat en het breken van mijn vliezen zo al pijnlijk genoeg was, ben ik toch gezwicht voor de epidurale. Ik ben blij dat ik toen die keuze gemaakt heb want ik was rustiger en dat laatste is wellicht de reden geweest waarom er uiteindelijk toch schot in de zaak kwam en ik een vaginale bevalling kon hebben (een uur eerder was er nog sprake van een (spoed)keizersnede). Maar liever niet dus! Respect en hartjes voor jou!

  1. Sofinesse says:

   Terwijl een scheurtje in de vliezen eigenlijk niet hoeft te betekenen dat het kindje er meteen uit moet. Maar enfin, hier was mijn water ferm gebroken op 40 weken bij Basiel (meermaals in een plas water gestaan :)) en moest ik zogezegd ook ingeleid worden. Ik zou daar nu (na een bevalling zonder inleiding) niet zomaar mee akkoord gaan. Maar vijgen na Pasen he 🙂

 3. Nina says:

  Waaw wat een verhaal Kelly. Ik was inderdaad ook veel meer ontspannen dankzij die prik. x

Geef een reactie