2 uitstappen voor ruimtereizigers

Ben je op zoek naar een leuke binnenactiviteit voor kinderen? Ga dan eens naar het planetarium in Laken en naar de Sterrenwacht in Grimbergen. Allebei retro en zonder toeters en bellen, maar gelukkig zorgen de sterren en planeten zelf voor het spektakel.

Planetarium

Het Planetarium is een klein gebouw naast het Atomium, in de schaduw van het Koning Boudewijnstadion. Het is heel retro en wat donker.  Groot pluspunt: een gratis parking naast het gebouw. Wij gingen op een zonovergoten zondagochtend en waren de eerste bezoekers. De ontvangst was hartelijk en in het Nederlands, wat in Brussel niet altijd evident is.

Stenn (5 jaar) en Hugo (4 jaar) waren het testpubliek. Stenn is helemaal gefascineerd door de ruimte. Hugo (nog) niet, maar hij vindt het wel boeiend.

De kinderen konden in het Planetarium vrij rondlopen en enkele spelletjes doen, maar het educatieve luik is vrij beperkt voor kleine kinderen. Ze kropen o.a. op een ruimtefiets. Stenn kan lezen, dus voor hem waren er veel meer activiteiten dan voor Hugo. Elk weekend kun je er naar films gaan kijken in verschillende leeftijdscategorieën. En daarvoor kwamen wij.

Stipt om half 11 startte de 3+  film in de koepelzaal. Het is een enorme ruimte, met een koepelvormig scherm. We zaten er met een zestal andere mensen. Je zit in comfortabele zetels en krijgt een hoofdtelefoon.  In deze indrukwekkende 360° omgeving maakten we  een reis tussen sterren en planeten. Je krijgt uitleg over sterren, planeten, sterrenbeelden, … . Veel dingen die ik zelf totaal niet wist. (de meeste om eerlijk te zijn)

Hugo is soms bang in het donker, dus ik was wat op mijn hoede, maar het ging. Hij vond het fascinerend. De film duurde een half uurtje en dat was genoeg voor hem, langer was niet goed geweest. Stenn was ook enthousiast!

Je kunt ook een combiticket voor planetarium + sterrenwacht Mira aanschaffen. Voor 8 euro kun je dan in de voormiddag naar de film gaan en in de namiddag naar de sterrenwacht.

Aangezien wij naast de sterrenwacht wonen, mocht een bezoek aan Mira niet ontbreken als uitstap met ruimtereiziger Stenn.

Sterrenwacht Mira

Als het zonsverduistering of maansverduistering is, kun je in Sterrenwacht Mira over de koppen lopen. Maar anders is  het een vrij rustige plek, waar kinderen en volwassenen op een laagdrempelige manier kunnen leren over de sterren en planeten.

Elke zondagnamiddag en woensdagnamiddag (14 tot 18h) is MIRA doorlopend open. Je kan dan zelf de interactieve sterrenkaart verkennen, de vele experimenten uitproberen, de verschillende tentoonstellingen bezoeken, het weerstation, de telescoopkoepels,… Wij hadden het geluk om de maan te kunnen zien met een heel grote telescoop.

 

PLANETARIUM 

STERRENWACHT MIRA 

 

Nog leuke uitstappen met peuters en kleuters:

Het ideale uitje met kleine kinderen: vliegtuigspotters

Technopolis: ook geschikt voor kleuters?

Een binnenspeeltuin die plezant is voor kinderen en ouders

 

 

Comments

 1. Evi says:

  Leuke tips! Om te onthouden 🙂

  1. Nina says:

   Merci! Is voor jullie ook niet zo ver hé

 2. Marijke says:

  Ik ben met mijn klas naar trainworld in schaarbeek geweest. Ik denk dat jouw jongens dat Super zouden vinden

  1. Nina says:

   Daar zijn we ook al geweest, inderdaad een groot succes!

Geef een reactie