Publiceer eens een interview op jouw blog

Toen ik 12 jaar was, wou ik journalist bij Humo worden. Ik wist ook al wie ik wou interviewen: David Bowie en Koen Wauters. Mijn nonkel was  indertijd rockjournalist bij Humo en mocht naar Amerika  om sterren als David Bowie en Tina Turner te interviewen  en dat sprak tot mijn verbeelding. En toen hij voor mijn 12de verjaardag  een door Koen Wauters gehandtekende verjaardagskaart meebracht, stond mijn besluit vast. 

Tijden zijn veranderd en mijn carrière is niet helemaal gelopen zoals ik het mij toen voorstelde. Maar toch:  de interesse in interviews is gebleven. Daarom startte ik onlangs met interviews op mijn blog. Waarom is interviews op je blog publiceren een goed idee? 

Tonnen inspiratie 

De eerste reden is direct de meest logische en meest relevante. Je krijgt op een relatief korte periode tonnen inspiratie en informatie voor jou en je lezers. Vanuit een andere invalshoek dan de jouwe. Gevolg: uren materiaal dat je mag beluisteren en uittypen en massa’s tips die je kunt delen met je lezers.

Ik mocht zelfs meekijken in de Bullet Journal van Bert.

Blogboost 

De interviews hebben mij niet alleen een blogboost gegeven, maar hebben mijn blog ook een boost gegeven. Dankzij het trouwe lezerspubliek van bijvoorbeeld Sofinesse, vonden heel wat nieuwe lezers de weg naar mijn blog. Merci Sofie!  Een interview zorgt ook voor afwisseling op jouw blog.

Ik vind het heerlijk om bij mensen binnen te komen en de persoon achter de blog beter te leren kennen.  Zoals op de foto hierboven. Ik was zo blij om het interieur van blogger Dietemiet eens in het echt te kunnen bewonderen. Niet alle interviews vinden plaats bij de mensen thuis, maar dat vind ik wel een plus merk ik. Live interviews vind ik het leukst, ik krijg echt energie van buiten te komen en te praten met boeiende mensen.

Nadelen?

Een interview vergt meer werk dan een blogpost schrijven, maar is het mijns inziens ook wel waard. Je steekt tijd in de voorbereiding en in het uittypen van het interview. Je moet goed voorbereid zijn en een gaatje in jullie beider agenda vinden. Ik probeer bijvoorbeeld al maanden een bekende blogger te strikken voor een interview, maar het lijkt maar niet te lukken. Daarom stel ik tegenwoordig ook voor om interviews via skype te doen.

Interviewtechnieken

Ik heb nog maar enkele interviews gedaan en merk al een groot verschil in kwaliteit. Zowel bij het afnemen van het interview als bij het uitschrijven. Ik ga volgende week zaterdag naar de workshop interviewtechnieken met experte Barbara De Munnynck in Leuven. Ben heel benieuwd naar haar tips.

 

Miss Pixie publiceert regelmatig een interview op haar blog. Ze is zo lief om haar expertise hier te delen: 

“Ik vind het een meerwaarde om mensen die kennis hebben over een bepaald onderwerp aan het woord te laten op mijn blog. Want je kan nooit genoeg kennis delen. Door een interview af te nemen kom je de exacte info te weten die jij nuttig acht voor je lezerspubliek. Verder zal de bekendheid van de interviewee ook zorgen voor nieuwe lezers op jouw blog. Vaak komen hun volgers dan ook terecht op jouw blog en als het interview goed is uitgewerkt, zullen ze blijven plakken.”

Blogger Karin van Mom Runs The City interviewt regelmatig andere mama’s die lopen op haar blog en geeft hier enkele mooie redenen waarom ze dit doet. 
Wie
“Ik publiceer interviews op mijn blog met een duidelijke insteek. Het zijn allemaal mama’s met een liefde voor lopen en die moeite doen om dit in te plannen in hun drukke agenda. Zoals ik.”
Extra motivatie
“Achter de reeks #momSrunthecity zit een bedoeling namelijk een Vlaamse community te laten groeien met sportieve, ambitieuze mama’s die zich lekker in hun vel voelen. Om die reden komen ook veel mama’s bij mij lezen. Die interviews motiveren en inspireren hen om te beginnen of te blijven lopen. Dit is een intensieve rubriek. Ik heb al gedacht om eens te stoppen (tijd/ energiegewijs) maar het blijkt mijn sterkhouder te zijn waar ik zelf ook veel energie uit haal en het levert me leuke vriendschappen op. Anders was ik er al heel lang mee gestopt.”
Lezerspubliek uitbreiden 
“Het is al eens een mama met een blog, maar daar ben ik niet gericht naar op zoek. De populariteit van de mama’s is van geen belang. Hun verhaal des te meer.  Het is natuurlijk wel zo dat door deze interviews mijn blog vaak gelezen wordt door sympathisanten van de betrokken mama en ik zo telkens extra volgers genereer op een mooie organische manier bij een doelpubliek.”
 “Ik blijf het doen omdat ik het graag doe. Ik ontmoet gelijkgestemde zielen, telkens met een verschillende achtergrond maar wel met een gemeenschappelijke hobby.”
Bloggers die regelmatig interviews plaatsen:
Mijn interviews:

Comments

 1. Stephanie says:

  Ik zit er ook over te denken interviews te doen, maar het is natuurlijk een vak apart. Bedankt voor dit artikel, zet me weer aan het denken.

  1. Nina says:

   Graag gedaan! Ik ben ook benieuwd naar de workshop volgende week, denk dat ik er veel ga leren.

 2. Evi says:

  Je zet me aan het denken, ik speel zelf ook al eventjes met het idee maar heb nogal wat bang om mijn stoute schoenen aan te trekken en die mensen te contacteren. Mijn blog is uiteindelijk nog niet zo groot … Misschien toch maar eens nadenken over die workshop (al zal het niet voor volgende week zijn want de agenda laat dat jammer genoeg niet toe).

 3. zwartraafje says:

  Er verschijnt vrijwel wekelijks een Blogger Vriendenboek op mijn blog. Maar dat is ook echt het concept van het vroegere vriendenboekje. De deelnemers krijgen een vragenlijst toegestuurd die ze me nadien ingevuld bezorgen met enkele foto’s erbij. De paar keer dat ik die vragen (plus enkele extra) zelf aan auteurs mocht stellen was het uiteraard een pak leuker vermits je dan echt die interactie hebt met iemand én wat kan uitwijden rond een specifiek onderwerp.

  1. Nina says:

   Zalig hé, wil ik echt meer doen.

Geef een reactie