Iedereen smartphonefotograaf

De eerste workshop van BlogAcademie ging over smartphonefotografie. De locatie was De Kwekerij, de creatieruimte in ons huis. Ik kan al verklappen dat het een schot in de roos was.

Smartphonefotografie

De experte op het vlak van fotografie met je telefoon is Vicky Bogaert. De fotografe schreef al een boek over dit onderwerp en geeft regelmatig workshops en lezingen over smartphonefotografie. Ik was dan ook in de wolken dat zij deze workshop wou geven.

Vicky Bogaert is een wervelende verschijning en babbelkous waar ik mij onmiddellijk bij op mijn gemak voelde.

Workshop BlogAcademie

Haar enthousiasme werkte heel aanstekelijk tijdens de les en er hing een heel fijne sfeer.

Ik selecteerde enkele tips die zij tijdens de workshop gaf:

 • Zoek het licht en gebruik zoveel mogelijk daglicht. Gebruik hiervoor trucks zoals een wit laken of papier om het licht te reflecteren.
 • Kies voor een donkere foto in plaats van een lichte foto. Omdat je donker gemakkelijk kunt oplichten.
 • Als je voorwerpen fotografeert zet ze dan zo dicht mogelijk bij elkaar. We deden de test tijdens de workshop en dat klopt helemaal. Door de lens van de smartphone worden de afstanden vervormd en lijkt alles verder van elkaar te staan.
 • Zoom nooit.
 • Gebruik een afstandsbediening. Dit is heel goedkoop en veel handiger dan een selfiestick. Al wist ik eerlijkgezegd niet dat er een afstandsbediening op een selfiestick zit.

workshop smartphonefotografie

 

Tips voor smartphonefotografen

Voor meer tips kun je het boek ‘Iedereen Smartphonefotograaf’ kopen of wachten op het tweede boek van Vicky Bogaert ‘de phonefotograaf’.

Op haar blog vind je een overzicht van de workshop en lezingen die Vicky overal ten lande geeft.

workshop BlogAcademie

De Kwekerij 

De creatieruimte  is net op tijd klaar geraakt voor de eerste workshop. Er zijn nog wat losse kabels en ongeschilderde muren, maar dat deert niet. Toen we besloten om de speelkamer van de kinderen om te toveren in een ruimte waar ik kan werken, mensen kan uitnodigen en workshops kan organiseren, had ik stiekem gehoopt dat het er zo zou uitzien. En het is gelukt; De eerste workshop gaf mij echt zin in meer. De ideeën borrelen om bijvoorbeeld een soort salons te organiseren, waar er over een bepaald onderwerp kan gesproken worden, met een glaasje erbij. En er zijn al concrete plannen om met een winkel samen te werken voor workshops. Freelancers bieden ook hun diensten aan om workshops fotografie, video, timemanagement, … te geven. Laat de voorstellen maar komen.

Interesse?

Op 2 december vindt er opnieuw een workshop smartphonefotografie plaats in Hotel Bloom in hartje Brussel.

Lees meer:

Alle foto’s: Bert Huysentruyt

Comments

 1. Die creatieruimte van jou spreekt tot de verbeelding, goed idee zo’n salon !

  1. Nina says:

   Merci!

Geef een reactie