Vergelijking tussen bakfiets en fietskar: 5 tips voor ouders

Hoe vervoer jij jouw kinderen met de fiets? Ik heb  maanden met veel plezier met een bakfiets met twee kinderen erin rondgereden. En toen moest ik een heuvel oprijden. En dat ging niet.  Toen gingen wij op zoek naar een alternatief.  Conditie kweken was 1 optie.

Bakfietsouders

Toen we verhuisden naar het landelijke Grimbergen namen we onze bakfiets mee. We hadden die iets minder dan een jaar en waren er supercontent van. In Zwijndrecht toerden we er elke dag mee rond: naar de school, naar het statio en naar de crèche. Eerst met een peuter en een baby in maxicosi, daarna met de 2 kindjes op het bankje.

Tot  we in Grimbergen de eerste keer naar de onthaalmoeder fietsten. Zij woont bovenop een berg en ik geraak er letterlijk niet op. Eens goed gevloekt op onze bakfiets en gebeld naar Babboe om de fiets te laten elektrisch maken.  Nog eens goed gevloekt toen bleek dat dat in België niet kan.

Verkopen dan maar. Op een jaar tijd bleek de prijs van een elektrische bakfiets veel gezakt. Waardoor we onze bakfiets tweedehands voor veel minder geld konden verkopen dan we gehoopt hadden.

 

Enter de fietskar en de elektrische fiets. Een grote investering. Maar ik ben  heel blij dat we de investering gedaan hebben.

Aan de keuze tussen een nieuwe elektrische bakfiets of een elektrische fiets met fietskar ging veel research vooraf.

Ik kreeg heel veel goede raad en deel de pro’s en contra’s van fietskarren en bakfietsen hier graag.

Kleine kinderen

Toen onze zonen een peuter en een baby waren vond ik de bakfiets een must. De oudste zat in een zitje, de jongste ging mee in de maxi cosi: bakske vol. Nu ze groter zijn, zitten ze gezellig naast elkaar in de fietskar: achterop de fiets of als wandelwagen.

bakfiets

Contra fietskar: een fietskar kun je minder lang gebruiken. De kinderen groeien er sneller uit.

Pro bakfiets: je hebt meer contact met de kinderen.  Al babbelen mijn kinderen ook gewoon met mij in de fietskar hoor.

Fietskar

Boodschappen

Verschillende mensen, verschillende meningen. De ene zegt dat je veel handiger kunt boodschappen doen met de bakfiets, de andere heeft het over de grote koffer van de fietskar, perfect voor boodschappen.

Ik heb met beide al boodschappen gedaan en ondervind dat er In de fietskar  meer plaats is voor boodschappen als de kinderen erin zitten.

 Flexibiliteit

Op het vlak van flexibiliteit scoort de fietskar punten.

 • Je kunt de kar afkoppelen aan bijvoorbeeld de schoolpoort.
 • Je kunt er ook een buggy van maken.
 • Verschillende personen kunnen de fietskar gebruiken.

Een argument pro bakfiets. Bij een bakfiets zwier je gewoon de kinderen en boodschappen erin, zonder aankoppelen.

Verkeer

Tegenstanders van de fietskar hebben hier twee opmerkingen. De kindjes zitten laag en je kunt ze niet zien. Twee argumenten waardoor ik lang getwijfeld heb aan de aankoop van een fietskar. Nu ik er zelf mee rondrijdt, heb ik dit gevoel minder. Ik kijk wel vaak achterom en vraag regelmatig of alles goed gaat.

Fietskar

 

Eind Goed al Goed.

Comments

 1. zwartraafje says:

  Mijn broer werd eind mei voor het eerst papa en die hebben een elektrische bakfiets. Ik weet echter niet van welk merk hij is maar daar kan ik wel eens achter horen als je wil.

  1. Nina says:

   Dank je wel. Maar wij gaan het nu even houden bij de fietskar!

 2. Sofinesse says:

  Ik ben helemaal pro fietskar natuurlijk, dus ik weerleg graag de contra’s: het afkoppelen duurt letterlijk vijf seconden, dus dat argument vervalt vind ik. Ze groeien er inderdaad iets sneller uit, maar tegen die leeftijd kunnen ze wel perfect zelf fietsen. En vind ik het ook belangrijk dat ze het doen. En wat het verkeer betreft: ik vind een fietskar duizend keer veiliger, en ik dacht daarbij ook gesteund te zijn door verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Ze zitten achter je, ja, maar ze zitten wel in een beschermde kooi. Als je zelf valt met een bakfiets, valt de inhoud (en kinderen dus) ook. Als ik val, blijft de fietskar netjes staan. Als je aangereden wordt met een fietskar, is er nog de kans dat je de fietskar gevrijwaard blijft. Bij een bakfiets: not quite. Ik kan eigenlijk maar 1 voordeel aan een bakfiets bedenken: dat er meer dan 2 kinderen in kunnen. Voor de rest zie ik alleen maar nadelen eigenlijk. Onze fietskar wordt nog steeds heel veel gebruikt (zonder elektrische fiets, en ja, best stevig bij de hellingen maar dat is goed voor de conditie denk ik dan :)). En ik heb altijd een beetje compassie als ik iemand met een bakfiets zie rijden, ik denk dat ik daar al honderd keer mee verongelukt zou zijn :).

  1. Nina says:

   Mede dankzij jouw aanbevelingen hebben wij nu een fietskar 😉

 3. Greg Broekmans says:

  Sinds paar maanden een bakfiets. Fijn. Goeie fiets (Gazelle Cabby).Maar dik spijt dat we geen elektrische hebben aangeschaft… ook al zijn we sportievelingen. Voor afstanden van meer dan 5K pas ik nu.

  1. Nina says:

   Snap ik helemaal. Ik zou nooit meer een bakfiets kopen die niet elektrisch is.

 4. fieke says:

  Hier is het nooit de vraag geweest welke van de twee het zou worden, want ik had eerst mijn elektrische fiets. Het idee was een fietsstoeltje, maar omdat ik ook fietstassen wou en de batterij ook een issue was, is het toch een fietskar geworden. Binnenkort eens uittesten, ik ben al benieuwd!

 5. Nathalie says:

  Wij zijn ook druk aan het researcher voor de aankoop elektrische fiets en fietskar! Maar er is zo weinig over te vinden.. Op basis van jouw research welke fiets en welke fietskar heb je dan uiteindelijk aangekocht?

  1. Nina says:

   Dag Nathalie
   Ik heb een elektrische fiets gekocht bij een lokale fietsenmaker die hierin gespecialiseerd is. Van een bekend merk, Norta/Bosch denk ik. Mijn moeder heeft een elektrische fiets van hetzelfde merk en de mijne was net in promotie vandaar mijn keuze.

   En de kar hebben we bij een gespecialiseerde winkel in Antwerpen gekocht, we kozen hier voor een Thule en zijn hier heel tevreden van.

   Succes!
   Nina

Geef een reactie