“Bloggen is zoveel meer geworden dan alleen verhalen vertellen op mijn blog.”

Elke maand ga ik op zoek naar de drijfveren en ervaringen van boeiende bloggers.  Vandaag is het de beurt aan lifestyleblogger Judith van Dietemiet.

Ze stelt zich zo voor op haar blog. “Ik ben de 39+3-jarige mama van Elliot (10) en June (9) en geniet als vertaalster van de ongelooflijke luxe om thuis te kunnen werken, zonder files, zonder baas zelfs. Maar wel met mijn man, al valt die reuze mee als collega! In mijn vrije tijd hou ik me bezig met het inrichten van ons nieuwe huis, koken, breien, lezen en naaien. En op de vraag “Waar vind jij toch de tijd?” antwoord ik “Wel, ik heb geen tijd om voor de tv te hangen of uit te slapen. ” Zo simpel is dat.”

Judith nodigde mij bij haar thuis uit en gunt ons een kijkje in de keuken van haar blog. Haar huis en interieur zijn in het echt trouwens even indrukwekkend als op haar blog.

Dietemiet

“Ik ben eind 2013 gestart met bloggen omdat ik toen net begonnen was met naaien en de resultaten hiervan wou tonen. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zoveel mensen zou bereiken. Vandaar ook de naam Dietemiet. Dat is de naam die mijn papa mij vroeger gaf.  Als ik op voorhand had geweten dat ik een breder publiek dan mijn familie zou bereiken had ik misschien wat beter nagedacht over de naam. Ik had bij de start geen enkele ambitie met mijn blog.”

 Jouw blog is geëvolueerd naar meer dan een naaiblog. “Dat was geen bewuste keuze. De ommekeer voor mijn blog is er gekomen toen wij dit huis kochten. Toen ben ik begonnen met bloggen over de verbouwingen. Ik merkte ook dat hier veel interesse voor was. Sinds die tijd blog ik over alles wat mij interesseert. Naaien, interieur, koken, … . Toen ik het Blogboek las bleek dat een focus belangrijk is voor een blog. Maar, ik heb besloten om dit niet te doen. Het gebrek aan focus vind ik juist een voordeel.”

Bloggen zonder focus

Hou je rekening met wat goed werkt op je blog? “Soms wel. Als ik al een tijdje niet over interieur heb geblogd, zal ik daar dan wel een post aan wijden. Omdat veel mensen mij volgen omwille van de blogposts over interieur. Ik wil vermijden dat zij zouden afhaken als ik teveel schrijf over een ander onderwerp.”

Dat gebrek aan focus bezorgt mij eigenlijk net een breed publiek. Het geeft ook veel mogelijkheden. Omdat ik een brede interesse heb, zijn de samenwerkingsvoorstellen die ik krijg ook divers. Ik ga binnenkort bijvoorbeeld starten met een vlog voor Libelle, dat vind ik echt heerlijk om te doen.”

Interview over bloggen met blogger Dietemiet

Onverwachte leuke voorstellen

Doe je veel samenwerkingen? “Ik zeg heel vaak nee op commerciële voorstellen. Maar als het past binnen mijn blog en ik heb er zin in, dan ga ik erop in. We gaan bijvoorbeeld binnenkort naar Cirque du Soleil en mochten kaas gaan maken in Passendaele.  Uitstapjes vind ik altijd leuk om te doen. Dat vind ik eerder een tip dan reclame maken. Ik besef wel dat als ik een uitnodiging krijg er ook return van mij verwacht wordt. Vroeger was ik daar naïever in. Ik blog voor mijn plezier en heb geen plannen om er een commerciële blog van te maken. Ik ga niet bloggen over koffiezetapparaten of spaarlampen.”

“Er komen vaak leuke dingen op mij af dankzij de blog. Dat vind ik één van de grootste voordelen van bloggen: de onverwachte leuke voorstellen. Zoals een woonreportage in Nest of een reportage in het televisieprogramma Baksteen in de Maag.”

Vermeld je altijd dat het om een uitnodiging van een bedrijf of organisatie gaat? “Meestal wel. Ik schrijf bijvoorbeeld: “ik kreeg de vraag of ik wou gaan proefslapen in de Efteling.” Dat lijkt me duidelijk. Ik heb geen standaard bewoording of formule maar ben daar wel heel transparant in.”

Interview over bloggen met boeiende blogger Dietemiet

Iedereen leest mee

Heb je ooit overwogen om te stoppen met bloggen? “Soms krijg ik een reactie op een blogpost of foto op Instagram en besef ik dat iedereen meeleest: buren, leerkrachten van de kinderen, ouders van klasgenootjes, kennissen van vroeger, … . En dat probeer ik tegenwoordig wel in het achterhoofd te houden als ik iets post. Ik kan me negatieve commentaar in het echte leven wel hard aantrekken, dus ik hou daar wel rekening mee als ik blogposts schrijf. Ik ga geen discussie uitlokken op mijn blog.”

“Een voordeel van bloggen is  dat ik nooit iets moet uitleggen over bepaalde keuzes die ik maak. Eén van mijn populairste blogposts bijvoorbeeld gaat over de hoogsensitiviteit van mijn dochter en dat zorgt ervoor dat ik veel minder moet uitleggen omdat mensen nu op de hoogte zijn.”

Wat doen reacties op jouw blog met jou? “Reacties zijn soms een graadmeter voor wat werkt en wat niet werkt. Als ik bijvoorbeeld een recensie schrijf over een kookboek heb ik gemerkt dat ik minder reacties krijg dan op andere blogposts. Is dat omdat het een commerciële post lijkt?  Want dat is het niet. Koken en kookboeken zijn mijn passie. Ik ben niet van plan om recensies over broodroosters te gaan schrijven.”

 pinit

Blogpromotie via Pinterest

Ben je goed op de hoogte van welke blogposts veel lezers bereikt hebben? “Soms heb ik een post die er echt bovenuit steekt. Enkele jaren geleden postte ik bijvoorbeeld een recept voor een ontbijtreep en onlangs had ik daardoor 22.000 unieke bezoekers per maand op mijn blog. Dankzij dit recept dat via Pinterest massaal gedeeld werd. Terwijl ik normaalgezien rond de 12.000 unieke bezoekers heb.”

Wat werkt nog om veel verkeer op je blog te krijgen? “In het geval van de ontbijtreep was het puur geluk. Mijn titel was goed gekozen bleek achteraf: een gezond, snel en heerlijk ontbijt. Het is belangrijk om veel aandacht te besteden aan de titel van je blog: gebruik woorden waarmee mensen zoeken naar bepaalde onderwerpen. Ik gebruik Pinterest eigenlijk zelf veel te weinig voor mijn blog. Ik probeer nu wel mijn eigen foto’s te pinnen, maar soms vergeet ik het nog. ”

“Omdat de blog een hobby is, vind ik het ook niet belangrijk om mijn blog te promoten. Ik heb geen ambities voor mijn blog en heb niks te verliezen. Ik geniet gewoon van alle leuke voorstellen die op mij af komen.”

Kleurrijke foto’s en weinig tekst

Je publiceert altijd mooie foto’s op jouw blog. Bewerk je die zelf? “De foto’s nemen en bewerken vind ik de helft van het plezier van bloggen. Ik heb mezelf fotobewerking geleerd via Youtubefilmpjes en ik doe dat heel graag. Ik neem foto’s met mijn smartphone en bewerk die met Lightroom. Veel kleurrijke foto’s en weinig tekst is vaak een succesformule voor een blog. Ik ben zelf een luie lezer en ben vooral geïnteresseerd in de foto’s, zeker bij naaiblogs. Een tip: probeer steeds horizontale foto’s te posten op een blog, dat werkt beter.”

Interview over bloggen met blogger Dietemiet

De bloggerscommunity

Heb je veel contact met andere bloggers? “Mama van Vijf, die ook in Vilvoorde woont, leerde ik goed kennen, en onze kinderen zijn ook vriendjes. Sylvia van Lily en Woody woont ook vlakbij en ook met Eva van Eva Maria en Griet van Emma en Mona schiet ik goed op. Tijdens blogevents heb ik al vaak bloggers ontmoet en dat is vaak een aangename kennismaking. Toen ik met mijn blog begon had ik nooit gedacht dat ik zoveel fantastische mensen zou leren kennen dankzij het bloggenHet is zoveel meer geworden dan alleen verhalen vertellen op mijn blog.  Er is echt een wereld voor mij open gegaan. Dat is een belangrijke reden om te blijven bloggen.”

Leestips  van Dietemiet 

Dank je wel Judith voor de foto’s bij dit interview. Copyright foto’s: Judith De Meester

Comments

  1. […] ervaren blogger Dietemiet vertelde over hoeveel fantastische mensen ze leerde kennen dankzij haar blog en wat een wereld er […]

  2. […] interview met Judith van Dietemiet […]

Geef een reactie