Bloggers zijn geen olifanten: 7 tips voor negatieve reacties op jouw blog

Toen ik las dat een populaire mamablogger overweegt om te stoppen met bloggen, schrok ik.  Toen ik las waarom, was ik gechoqueerd.  Ze schreef dat ze haar offline leven niet langer negatief wil laten beïnvloeden door de online wereld. Ik zocht naar 7  tips bij negatieve reacties op een blog.

Populaire bloggers krijgen vaak negatieve reacties op hun blogposts, in de commentaren en via e-mail.  Hoe groter het publiek, hoe meer kans je hebt om negatieve reacties te krijgen. Maar, het is niet omdat je blogt en persoonlijke zaken/jouw mening online zet, dat je daarom een olifantenhuid hebt. Integendeel.

1. Schrijf over neutrale onderwerpen

Neutrale onderwerpen leveren doorgaans neutrale reacties op. Maar ook, minder reacties. Als je persoonlijke teksten schrijft, is de kans groter dat je überhaupt reacties gaat krijgen. Maar kunnen er dus ook negatieve tussen zitten.

Als je over opvoedingsthema’s schrijft kun je er vrij zeker van zijn dat  je discussies gaat krijgen.

Zeker als het over borstvoeding versus flesvoeding gaat. Sofie van Sofinesse vermeldde dit ook in mijn interview met haar. “Neen, ik heb van niet veel spijt.  Alhoewel ik wel tranen met tuiten heb gehuild over wat mensen mij toeriepen in de comments en in mails na bijvoorbeeld blogposts over borstvoeding. Terwijl ik stukken over borstvoeding altijd alleen maar goed bedoelde. Ik kreeg gelukkig ook wel veel positieve reacties.”

 

2. Wie is het?

Wie is de afzender? Is het een anoniem iemand? Of is het iemand die je respecteert? Ken je de persoon überhaupt?

Laat jouw antwoord afhangen van wie het negatieve bericht stuurt. Je kunt niet met iedereen op dezelfde golflengte zitten: in het echte leven niet en online zeker niet.

 

3. Dt – fouten of scheldpartijen

Is het gefundeerde kritiek? Is het feedback? Of kun je er helemaal niets mee?

Gaat het over een persoonlijk onderwerp? Want als je je kwetsbaar opstelt, komt kritiek natuurlijk harder aan.

 

4. Vermijd impulsiviteit

Ga niet  in blinde woede de reactie verwijderen of in discussie met de persoon in kwestie. Maar laat het even bezinken en ga naar punt 4.

 

5. Een ander perspectief

Laat de negatieve reactie aan iemand anders lezen. Een ander perspectief op dezelfde tekst kan vaak wonderen doen. En bespreek samen of je gaat reageren en hoe.

 

6. Je bent niet alleen

Je bent jammergenoeg niet alleen. Kijk even naar dit filmpje over online haatpraat van Charlie Magazine. Een trieste bloemlezing van de reacties die zij krijgen op hun blogposts.

 

7. Focus op het positieve

Geef een reactie