Hoe maak je van je tuin een speelparadijs voor kleine kinderen?

Wij kochten vorig jaar een huis met een gigantische tuin. Een switch van een minikoertje naar een tuin van 100 m op 20 m om precies te zijn. Een gigantische vooruitgang en de kans om een speelparadijs voor de kinderen te creëren. Maar hoe pak je dat aan?

We konden de kinderen van 1 jaar en 3 jaar hier niet gewoon in loslaten natuurlijk. Zeker niet als je zo een overbezorgde moeder bent als ik. En met 2 waterlopen en een groot bos die onze tuin omringen.

tuin

Kinderren: een speelparadijs met kastanjehekken  

Het eerste wat we deden was een zone afbakenen voor de kinderen: een kinderren noemt mijn moeder dat. Een plek waar wij de kinderen kunnen zien vanuit de keuken en ze zich toch vrij voelen om te spelen. Al is er een blind spot van ongeveer een vierkante meter waar ze zich natuurlijk het liefst in terugtrekken. Een hoog hek in metaal vond ik geen optie. Het moest iets zijn dat er natuurlijk uitzag en waar de kinderen niet over kunnen klimmen.

We kozen voor hekken in kastanje. Dit is een soort puntig hek, dus opklimmen is geen optie. Dat was niet de goedkoopste oplossing, maar wij vonden dat de mooiste. We konden de prijs van plaatsing gelukkig uitsparen omdat Bert en een vriend alles zelf installeerden. 100 lopende meter palen inslaan, daar kan geen fitness tegenop.

tuin

Tweedehands

Buitenspeelgoed schaf ik het liefst tweedehands aan. Ik kan uren zoeken op 2dehandssites. Al heb ik wel moeten leren om de afstand in te stellen bij de zoekopdracht. Denk niet dat Bert nog eens naar Heist-op-den-Berg wil rijden om speelgoed op te halen.

 

Little Tikes fan * dit is geen gesponsord bericht

Ik zoek meestal gericht op één merk: Little Tikes. Dat gaat niet kapot. Ons speelgoed staat dag in dag uit buiten en er is niks aan. Een beetje verkleurd dat wel.

Kwaliteit kost geld, dus tweedehands kopen is hier de ideale oplossing. Dat zijn vaak ook grote spullen die bij mensen in de weg staan als hun kinderen eruit gegroeid zijn.

De kleur is een doorn in het oog van mijn moeder die houdt van design. Ik vind het niet erg dat onze tuin vol staat met kleurrijk speelgoed. Integendeel. Hoe meer kleur, hoe liever.

 

tuin

 

De beste aankoop 

Een gigantische trampoline is ongetwijfeld de beste aankoop die we ooit gedaan hebben. Vier meter doorsnede. Ik wist wel dat het een grote trampoline ging zijn, maar dit is echt gigantisch. We hebben de onderste palen eruit gehaald zodat de trampoline dicht bij de grond staat, dit lijkt ons veiliger voor de kindjes. De trampoline is een hit bij jong en oud die hier op bezoek komt.

 

tuin

Essentiële items 

Een tuintafel en mini glijbaan van Little Tikes hadden we al.

 • Zand

Een zandbak in de vorm van een schildpad van Little Tikes scoorde ik voor 5 euro op 2dehands. Goed voor urenlang speelplezier.

 • Water

Een watertafel van Little Tikes staat hoog op mijn verlanglijstje. Tot dan spelen de kinderen met emmers water, waterpistolen, een blauwe schelp, eendjes, gieters, … . Als ze maar kunnen splashen.

 • Tafels en stoeltjes

Tafels en stoelen op kindermaat zijn hier een hit. Om te eten, met auto’s te spelen en te kleuren. Of om op te staan en als podium te gebruiken. Dat ook.

 • Een speelhuisje

Deurtje open, deurtje dicht. Raampje open, raampje dicht. Maal 1000. Elke dag.

tuin

We twijfelen over een schommel en glijbaan. Plaats is geen probleem. Maar we twijfelen of we niet beter nog enkele jaren wachten tot de kinderen wat groter zijn. En de kostprijs is natuurlijk ook een issue. Om nog te zwijgen van de installatie. Ik hoorde tot nu toe alleen maar horrorverhalen van urenlang gevijs en beton gieten. Iemand raadde ons het ook af omdat ze zo minder plezier hebben van een echte speeltuin.

 

Wat ontbreken er nog?

Een plek om te fietsen. Op gras kun je moeilijk fietsen en op de steentjes van de oprit ook niet.

Dus nu verzamel ik op Pinterest ideeën voor een soort fietsparcours. Ideeën zijn altijd welkom!

 

 

We wonen hier sinds begin januari en de kinderen hebben al elke dag in de tuin kunnen spelen. Heerlijk toch?

Lof voor onzen hof, want vakantie thuis is echt heerlijk dit jaar.

 

tuin

Comments

 1. Evi says:

  Superhandige tips! Wij verhuizen volgend jaar en gaan dan (eindelijk) ook een grote tuin hebben. Tegen dan gaat deze post dus meer dan van pas komen. En inderdaad hartjes voor Little Tikes, dat speelgoed is ongelooflijk stevig 🙂

  1. Nina says:

   Super Evi!

 2. Ik vind dat je een prachtig hek hebt uitgezocht. Het pas heel goed in jullie tuin en heeft een natuurlijke uitstraling vind ik.

  1. Nina says:

   Dank je! En het is ook heel stevig

 3. fieke says:

  Zalig, een eigen tuin! Buitenspeelgoed is hier nog niet direct aan de orde, toch niet de grotere stukken, maar dat zal vanaf volgende zomer wel het geval zijn. Dit jaar hebben we ons gefocust op de veiligheid, en de omheining rond ons stuk grond gezet. In het najaar komt er nog een poort naast onze woning (wij hebben een halfopen bebouwing). Tussen de gazon (die er nog moet komen) en de moestuin willen wij ook van die mooie kastanjepaaltjes. En een schommel, die wil ik tegen volgende zomer ook. Onze dochter heeft bij mijn broer en op reis al vaak geschommeld, en als ik zie hoe plezant ze dat vindt, ben ik zeker dat ik er thuis ook ééntje wil 🙂

Geef een reactie