“Ik vind authenticiteit en eerlijkheid heel belangrijk.”

Sofie van de populaire blog Sofinesse geeft jou een inkijk in haar blog. 

Diegene die mij al een tijdje volgen, weten dat ik momenteel volop bezig ben met de voorbereidingen van BlogAcademie. Dit zijn workshops en lezingen voor iedereen die blogt in zijn/haar vrije tijd. Ik organiseer deze blogworkshops en nodig experten uit om hun kennis te delen. Regelmatig zijn er ook netwerkmomenten waar bloggers elkaar kunnen ontmoeten.

Omdat bloggers elkaar ook inspireren bij BlogAcademie, ging ik op zoek  naar de drijfveren en ervaringen van boeiende bloggers.  Sofie van Sofinesse bijt de spits af.

Sofie en Nina BlogAcademie interview

 

Sofie Verschueren is mama van Felix en Basiel, radiopresentatrice, vriendin van Tom en blogger op Sofinesse.   

logo Sofinesse

 


Waarom ben je begonnen met een blog?

“Ik ben een babbelaar, altijd geweest. Vandaar dat ik radio maak . Maar ik hou ook van schrijven. Een paar jaar geleden had ik enkele teksten op mijn computer staan. Ik wist niet goed wat ik ermee kon doen. Tot ik de blogs van 2 vriendinnen, Ilse en Lien, las.  Op 26 maart 2010 publiceerde ik mijn eerste blogpost. Ik heb mezelf in een blogpost ooit aandachtshoer genoemd. Ik hou van aandacht, daar ben ik eerlijk over. De blog gaat over mezelf en over mijn gezin, over wat er in ons leven gebeurt. Ik neem geen blad voor de mond, en schrijf over bijna alles. Soms ook over taboes. Ik ben een open persoon, mijn zus zegt wel eens “dat ik mijn leven tegen de vrouw van de frituur zou vertellen”. En dat is waar. Ik heb er deugd van om te schrijven en te vertellen, en daarom blog ik.

 

Waarover gaat jouw blog?

Een blik in mijn leven, op het leven, op de wereld en alles wat daar rond staat te springen. “De tagline van mijn blog klopt. Het kan gaan over alles wat ik in mijn leven tegen kom: mijn kinderen, mijn werk, een tafel, … . Mijn blog is geen mamablog, maar eerder een persoonlijke blog die evolueert net als mijn leven evolueert.”

 

Wat zijn essentiële items voor jou als blogger?

“Mijn computer en mijn telefoon zijn eigenlijk het enige wat ik nodig heb om te bloggen.”

 

Op welk artikel ben je trots?

“Ik schrijf graag humoristische stukken. Als ik dan enthousiaste berichten en mails krijg, dan ben ik heel blij. Maar ook als het een emotionele post is en mensen zijn geraakt, doet me dat iets. Vaak hoor ik van lezers dat ze er echt iets aan gehad hebben, daar doe je het voor. En heel af en toe schrijf ik iets waarvan ik zelf denk: dit vind ik goed geschreven.

 

Weet je uit het hoofd wat je meest gelezen blog is?

“Dat is de brief naar Monica De Conick, daar moet ik zelfs niet over nadenken. Ik heb meestal tussen de 600 en 1500 lezers per dag en in die periode waren 8000 unieke bezoekers per dag geen uitzondering.“

In 2013 kwam Sofie in een mediastorm terecht. Ze schreef een open brief aan toenmalig minister van Werk Monica De Coninck waarin ze zich afvroeg hoe ze haar gezin met haar werk moest combineren. Haar blogpost werd massaal gedeeld en Sofie stond in verschillende kranten, kwam op radio en televisie.

 

Krijg jij 600 unieke bezoekers op dagen dat je niets post?

“Ja. Op dagen dat ik post gaat het naar 1500 lezers.”

 

Hou je rekening met je statistieken bij het schrijven van een blogpost?

“Neen, ik schrijf niet in functie van het aantal lezers. Ik ben wel goed op de hoogte van de statistieken van mijn blog en ben zeker geflatteerd als er veel bezoekers komen lezen.”

“Het moet allemaal echt zijn, niet fake of berekend.”

 

Publiceer je direct nadat je een blogpost geschreven hebt of wacht je ?

“Ik schrijf soms concepten die niet direct klaar zijn. Maar eens een stuk af is, dan is het af. Wanneer ik een post herlees en merk dat er tikfouten of spellingfouten in staan, besef ik dat ik beter had gewacht.  Soms post ik tussen de soep en de patatten en met een kind op de arm.”

 

copy Bert Huysentruyt
copy Bert Huysentruyt

Je schrijft over je kinderen en de relatie met je vriend Tom. Vroeger schreef je ook over je toenmalige pluszoon. Hoe ga je om met de privacy van anderen?

“Als het ergste wat jou kan overkomen is dat je binnen 10 jaar wordt aangesproken over hoe schattig je was als kind, dan heb je toch een heel gelukkig leven?”

“Er zijn ook problemen of issues in mijn leven waar ik niet over schrijf. Uit respect voor anderen heb ik al veel niet gepost. Ik vind dat als het over mezelf gaat, mag ik vertellen wat ik wil. Maar als het over anderen gaat hou ik wel rekening met hun mening. De laatste tijd probeer ik mijzelf een beetje te temperen en lees ik stukken meestal nog eens na voor ik ze post. Sowieso laat ik mijn man Tom de teksten  waaraan ik twijfel, op voorhand lezen. Soms schrapt hij dingen en dan respecteer ik dat ook. Maar dat vind ik wel moeilijk, mijn eigen natuur zou dat liever publiceren.

 

Vind je reacties van lezers belangrijk?

“Natuurlijk wil ik graag veel gelezen worden. Ik zei het al: ik krijg graag aandacht.”  Negatieve reacties zijn niet leuk en zeker niet als kritiek onterecht is.

 

Wis je soms negatieve reacties?

“Neen, ik laat alle reacties staan, ook de negatieve. Ik vind authenticiteit en eerlijkheid heel belangrijk en dat geldt ook voor de reacties op mijn blog.”

 

Heb je soms spijt van blogposts?

“Neen, ik heb van niet veel spijt.  Alhoewel ik wel tranen met tuiten heb gehuild over wat mensen mij toeriepen in de comments en in mails na bijvoorbeeld blogposts over borstvoeding. Terwijl ik stukken over borstvoeding altijd alleen maar goed bedoelde. Ik kreeg gelukkig ook wel veel positieve reacties.

“Ik heb mezelf de voorbije jaren ook beter leren kennen dankzij mijn blog. Soms blader ik terug naar oude blogposts en kan ik mij haarfijn herinneren hoe ik toen in het leven stond.”

 

Heb je een vaste blogplanning?

“Vroeger blogde ik minimaal 2 keer per week, nu is het maximaal 1 keer per week. Na het lezen van het Blogboek dacht ik dat ik om de 2 -3 dagen iets moest posten. Ik heb het niet lang vol gehouden. Voor mij is echtheid het belangrijkste, als het lukt om te plannen doe ik dat wel, maar niet kunstmatig. Mensen die mij goed kennen, herkennen mij ook wel echt in Sofinesse.

“Ik ben wie ik ben, ook op mijn blog.”

“De blog is een beetje naar de achtergrond verschoven door mijn werk. Ik had bloggen vroeger soms echt nodig. De blog was toen meer een creatieve uitlaatklep. Nu kan ik elke morgen mijn creatieve ei kwijt in mijn werk (Sofie presenteert de ochtendshow op Radio Nostalgie) en lijkt het wel alsof ik minder behoefte heb aan bloggen, en minder tijd ook natuurlijk. Ik wil graag weer in gang schieten en vaker bloggen, maar het komt er niet van. En na een tijdje besefte ik ook dat dit niet het belangrijkste is. Kwaliteit boven kwantiteit zeker?”

“Ik schrijf als iets mij overkomt. Voor mij is dat denk ik het belangrijkste is: echt, geen fake, niet gekunsteld.”

 

Hoe belangrijk is fotografie voor jouw blog?

“Ik ben daar heel slecht in. Ik neem gewoon foto’s met mijn smartphone en soms gooi ik er een filterke over, that’s it. Wanneer mijn collega foto’s begint te analyseren en het heeft over balans, licht en compositie kan mij dat echt niet boeien. Een foto is mooi of niet: punt. Je kunt bezig blijven aan fotobewerking.”

“Mijn foto’s zijn zoals de rest van mijn blog: ik leg snel het moment vast. “

 

Heb je veel contact met andere bloggers?

“Ik heb al veel leuke mensen ontmoet dankzij het bloggen. Toen ik heel veel reacties kreeg op een blogpost over borstvoeding, nodigde ik zelfs een groep geïnteresseerde bloggers bij mij thuis uit. We waren met een achttal vrouwen en dat was heel tof. Dat waren allemaal mensen die ik op voorhand totaal niet kende, en met de meeste heb ik nu nog contact.”

 

Wat vind je ervan dat als nieuwe mensen jou ontmoeten dat zij vaak meer weten over jou dan jij over hen?

“Dat is soms raar ja. Niettegenstaande ik in de media werk, word ik toch vooral herkend als blogger. Soms lopen wij ergens en krijg ik achteraf een mail van iemand die me herkend heeft van mijn blog, dat went niet.”

copy Bert Huysentruyt

Heb je ooit overwogen om te stoppen met je blog?

“Er is een periode geweest dat ik dagelijks mails kreeg van moeders die hulp en raad vroegen over borstvoeding. En ik wil graag helpen. Maar ik was er op den duur zoveel mee bezig dat ik besefte dat het teveel werd. Ik ben geen vroedvrouw, niemand betaalt mij hiervoor en mijn leven is al vol genoeg. Dus toen heb ik bewust gas teruggenomen.”

 

Waarom blijf je dan toch bloggen?

Omdat schrijven plezant is. Op dit moment wringt het. De creativiteit gaat nu wel naar mijn radioprogramma, maar het wringt dat ik niet genoeg tijd heb. Soms overweeg ik om de kinderen eens een dag weg te sturen zodat ik achter mijn computer kan zitten en alle ideeën in mijn hoofd kan uitwerken.

“Er zijn al veel mooie dingen uitgekomen: ik leer nieuwe mensen kennen, krijg leuke reacties en aanbiedingen.”

“We zijn bijvoorbeeld al eens op vakantie mogen gaan dankzij het bloggen. Ik wil het schrijven ook onderhouden om hier ooit eens iets mee te doen.”

 

Wat wil je met het schrijven doen?

“Ik wil een boek maken over borstvoeding. Er zijn al concrete plannen geweest voor een humoristisch boek over borstvoeding. Dit boekenplan is toen niet doorgegaan omdat ik er wel goesting in heb, maar totaal geen tijd heb. Ik ben ook een beetje bang van de reacties.”

 

Werk je soms samen met commerciële partners?

“Ja, soms ga ik zelf op zoek en soms komt het op mijn pad. De samenwerking met Boops en Burps en met het fitnesscentrum in de buurt heb ik zelf gevraagd. Ik krijg heel veel aanbiedingen, maar op de meeste zeg ik nee. Soms mailen mensen een voorstel en beweren ze dat ze mijn blog lezen. Maar hoe kan het dan dat ik uitnodigingen voor wijnproeverijen krijg? Ik drink nooit, dat weet iedereen die mijn blog leest.”

“Als ik iets commercieels doe, dan vind ik het belangrijk dat het klopt met wie ik ben.”

 

Vermeld je altijd dat het om een samenwerking gaat?

“Ja. Als het bedrijf eist dat ik niet zeg dat het een samenwerking is, dan doe ik het niet. Ik vind dat belangrijk. Ik vermeld op mijn blog altijd dat het om een samenwerking gaat. Op Instagram vind ik dat niet zo belangrijk, maar daar is het meestal wel vanzelf duidelijk.

“Ik gebruik soms bewust #zelfbetaald om aan te tonen dat het echt is”

 

Welke sociale media gebruik jij om je blog te promoten?

“Instagram , Facebook en Twitter. Maar ik ben niet actief bezig met de promotie van mijn blog hierop. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit hier veel meer zou kunnen uithalen.”

logo Sofinesse

Lees je zelf blogs?

“Ik lees vooral blogs van vriendinnen. Soms klik ik door op de blogs van mensen die reageren op mijn blogposts en dan kom ik vaak op interessante blogs terecht. Maar, je kunt blijven klikken en lezen. Dat probeer ik te vermijden. Er is al zo weinig tijd.

 

Heb je bepaalde kanalen waarmee je blogposts van andere bloggers volgt?

“Ik ken daar niks van.  Tom heeft Bloglovin voor mijn blog geïnstalleerd, maar zelf ben ik daar niet mee bezig. “

 

Zou je overwegen om een cursus schrijven voor bloggers te volgen?

Een schrijfcursus lijkt mij heel interessant.

“Ik heb Germaanse en journalistiek gestudeerd, maar heb nooit een echte schrijfcursus gevolgd. Dat zou ik wel zien zitten.”

Tip van Nina: Bij BlogAcademie kun je op 7 oktober een schrijfcursus volgen. 

 

Waar droom je nog van?

“Ik zou het fantastisch vinden om gevraagd te worden voor een column in een magazine.”

 

Volg de blog van Sofie op Sofinesse.be 

 

Leestips van Sofie:

 

Ben jij een blogger? Word fan van BlogAcademie op Facebook en blijf op de hoogte van alle workshops en cursussen op maat van bloggers.

Comments

 1. Ellen says:

  Leuk om te lezen.

  1. Nina says:

   Dank je wel!

 2. fieke says:

  Tof interview! Sofie is echt een toffe, ik was één van die dames op haar bank tijdens de borstvoedingsavond. Dat boek moet er echt komen, vind ik. En dat Sofie kan schrijven (en babbelen), dat is een feit :-).
  (Bedankt voor de vermelding – tussen al die grote namen! – trouwens, maar de link moet https://fiekefatjerietjes.wordpress.com/ zijn :-))

  1. Nina says:

   Dag Sofie
   Dank je voor je reactie. En sorry voor de foute link! Ik heb het aangepast.
   Vele groeten
   Nina

 3. […] als het over borstvoeding versus flesvoeding gaat. Sofie van Sofinesse vermeldde dit ook in mijn interview met haar. “Neen, ik heb van niet veel spijt.  Alhoewel ik wel tranen met tuiten heb gehuild over […]

 4. […] interview met Sofie van Sofinesse […]

Geef een reactie