Laat je cursisten spelen

Ik maak kaartjes, spelletjes en andere eigen materialen om tijdens mijn lessen te gebruiken. Sommige andere leerkrachten vinden dat dit veel te veel tijd kost. Ik niet. Zo kun je je materiaal optimaal afstemmen op je eigen wensen, op het leerplan en op het profiel van je cursisten. En zo ken je de inhoud van je lessen ook heel goed.

Afwisseling

Tijdens mijn lessen NT2 (Nederlands voor anderstaligen) spelen de cursisten regelmatig spelletjes. Het helpt hen om de leerstof beter te onthouden en hen actief te laten deelnemen aan de les. De les start om kwart voor 9 en eindigt om 5 over 12. Dit zijn lange lessen, met 10 minuten pauze. Afwisseling en activiteiten zijn dus essentieel voor de cursisten, maar ook voor mij.

 

Actieve werkvormen 

In verschillende workshops over alternatieve en actieve werkvormen passeerde deze quote:

” Tell me and I will forget. Show me and I will remember. Involve me and I will understand.”

Cursisten die actief betrokken worden bij de les onthouden beter. Voor mij als leerkracht is het ook aangenaam om de cursisten aan het werk te zetten en hen te zien opleven bij de opdrachten en spelletjes. Een competitief element wordt meestal ook enthousiast onthaald door de cursisten. Zo vliegt de les voorbij voor de cursisten en leerkracht.

 

Spelletjes

Met domino, kwartet en memory kun je verschillende mondelinge vaardigheden oefenen en het geheugen trainen.

Een tijdje geleden kreeg ik van smartphoto de kans om enkele gepersonaliseerde spelletjes te maken. Ik maakte een dominospel, memory en een kwartetspel.

De cursisten leren zo de woordenschat van Niveau 1.  Bv: Ben jij getrouwd?Heb jij kinderen? Waar woon jij? Hoe kom jij naar school?

Je kunt alle spelletjes heel gemakkelijk personaliseren. Ik heb gekozen voor foto’s uit mijn eigen archief: foto kinderen, foto getrouwd koppel, foto huis, …

Smartphoto heeft ook fotospeelkaarten, fotopuzzels en UNO. Voor alle cursisten NT2 is dit visuele materiaal leerrijk, voor alfacursisten is het zelfs noodzakelijk.

Gekleurde kaartjes 

 De meeste leerkrachten NT2 gebruiken verschillende soorten kaartjes tijdens hun lessen. Over verschillende onderwerpen en in verschillende kleuren.
Ik heb bijvoorbeeld een set kaarten om cursisten grammatica en woordenschat te laten oefenen. Een blauw kaartje is subject, een rood kaartje is verbum en een oranje is leeg. De cursisten maken zelf correcte zinnen en fantaseren zelf wat ze op het oranje kaartje schrijven.
IMG_0819

Inspirerende websites over actieve werkvormen 

 

Met dank aan Smartphoto voor de gesponsorde materialen.

Comments

  1. […] en dan krijg ik 600 euro stempelgeld. Een harde dobber. Ik spendeer heel veel tijd aan mijn lesvoorbereidingen, gemiddeld 2 uur per lesuur. Maar ik kies zelf hoeveel tijd ik erin steek en wanneer ik dit doe. […]

Geef een reactie