Een must voor elke leerkracht NT2

Ik geef Nederlandse les aan vluchtelingen en vraag mij al een hele tijd af wat een inburgeringscursus inhoudt. Vluchtelingen moeten verplicht een integratiecursus volgen in Vlaanderen, veel van mijn cursisten volgen dit ook. De leerkracht van deze cursus spreekt steeds de moedertaal van de cursisten.

In het Canvas programma Inburgering Inch’ Allah konden we deze week het inburgeringstraject van vluchtelingen uit Syrië, Irak en Marokko volgen. Wat mij raakte was het besef dat het contact met mijn cursisten vaak heel oppervlakkig is. Doordat de leerkracht inburgering de taal van de cursisten spreekt, hebben  de verhalen en debatten in de klas logischerwijs veel meer diepgang. Logisch, maar toch ook een schok voor mij.

Waarom is dit programma een must voor elke leerkracht? Kijk & leer. De leerkracht inburgering is een oudere wijze man die  met passie vertelt over Vlaanderen en de gewoonten en gebruiken. Zijn klasmanagement spreekt mij erg aan: hij is heel respectvol, hij slaat en zalft en houdt iedereen bij de les.

 

In België is inburgering een zaak van de overheid, in Nederland niet. De Nederlandse presentator Lubach vertelt op hilarische wijze over het inburgeringsfiasco.

 

Geef een reactie