Terug naar school

foto-9

Dit weekend scheurde ik Flairs, Elle’s, Libelles en Humo’s aan stukken. Ijverig maakte ik collages met titels als: de persoonlijkheid van de jongere en schoolgemeenschap. Back tot School betekent in mijn geval ook knippen en plakken. Waar is de Pritt als je hem nodig hebt?

In 1986 startte ik in het eerste leerjaar bij juffrouw Bie. De tweede bovenaan rechts, met het groene jurkje: dat ben ik.

foto-10

Ik was tijdens mijn schooltijd een mollig meisje dat graag goede punten haalde. Er is eigenlijk niet zoveel veranderd, besef ik ineens. Op het einde van de lagere school kreeg ik van het CLB de stempel: te dom voor de Latijnse. Heb ik nog altijd spijt van. Want het alternatief was houtbewerking. Echt waar, op vrijdagnamiddag maakten wij kruidenrekjes. Ik heb twee linkerhanden en liet klasgenoten mijn rekjes maken, in ruil schreven zij mijn taken over. In de Latijnse zaten twee brave jongens en een tiental slimme meisjes. Ik belandde in de economische waar de jongens terechtkwamen die op andere scholen buitengegooid waren.

Te dik, gevoelig en een streverke: de ideale cocktail voor de pestkoppen van de klas. 12 jaar lang werd ik heel hard gepest. Ik zal school voor de rest van mijn leven associëren met buikpijn op maandag. Daarom wou ik nooit lerarenopleiding volgen. Stel dat ik in een klas zou terechtkomen zoals de mijne in het middelbaar. “Mijnheer Adriaensens, nog een klontje suiker mijnheer?” Zo werd de leraar Nederlands elke les verwelkomd. Hij had suikerziekte. Stagaires werden steevast gepest tot ze wenend buiten liepen. Het is ondertussen meer dan 15 jaar geleden, en ik kan die gevoelens zo weer oproepen.

10 jaar na mijn laatste les op de universiteit heb ik besloten om toch de stap te zetten: ik word leerkracht. Sinds 1 september zit ik terug in de schoolbanken. Ik wil lesgeven aan kindjes in de basisschool of aan volwassenen. Maar wie weet, misschien waag ik me toch aan lesgeven in het secundair onderwijs.  Ik ben ondertussen 15 jaar ouder en sta gelukkig veel steviger in mijn schoenen.

Niet alleen ik ben veranderd, het schoolsysteem ook. In een sneltempo maak ik kennis met smartschool, digitale schoolborden en afstandsonderwijs. Leerkrachten en studenten mailen constant met elkaar, op digitale fora vind je alle cursussen, klasdiscussies, opdrachten,… . Toen ik nog naar school ging, bestond internet niet en had niemand een GSM. Wij gingen gewoon naar de bibliotheek en kregen alle info Ad Valvas. Afstandsonderwijs blijkt ook een zware dobber. Het is niet gewoon minder les volgen. Neen, elke avond schrijf ik taken, overleg ik met andere studenten voor groepswerken, surf ik op zoek naar informatie, … . En knippen en plakken dus. Straks Pritt gaan kopen voor de les begint.

Comments

  1. […] ook niet ideaal. Ik vond ook geen opvang voor Hugo en probeerde ondertussen ook werk te vinden. Het jaar erna  koos ik voor de Specifieke Lerarenopleiding in het CVO in Antwerpen. Het lespakket was haalbaar, […]

Geef een reactie