Boerderijvakantie: een aanrader

De eerste week van de vakantie en ik wist al niet goed wat te doen met de kindjes. Ik kon geen stap verzetten of ze waren aan het vechten of ruziemaken. Insert een weekendje weg. Alleen met mijn zonen van 3 jaar en 5 jaar. Manlief moest werken. Kamperen op het erf van een boerderij klonk aanlokkender dan een weekendje Roompot. In zo een vakantiepark durf ik hen niet alleen naar buiten laten gaan, en ik zag het niet zitten om heel de tijd achter hen aan te lopen.

De site van Farmcamps.nl was veelbelovend. Bij boer Bart in Nederlands-Limburg was er nog één van de acht tenten vrij. De rest van de zomer zit zijn camping vol. Ik check elke dag of we nog terug kunnen vandaar dat ik dat weet 🙂

Nog wel even een stresske gehad. Toen ik wou betalen vond ik het bakje van de bank niet en toen bleek het volzet. Manlief was genadeloos, ik moet mijn spullen maar wat beter opruimen. Gelukkig kreeg ik de volgende ochtend een mailtje van Sophia van de klantendienst. Ze hadden gezien dat mijn betaling mislukt was en of ik nog wou komen. Jazeker!

glamping

Glamping

Ik ben er rotsvast van overtuigd dat kamperen niet mijn ding is.

Ik haat het

 • om met een rol wc-papier over een camping te wandelen.
 • om een douche te delen met wildvreemden
 • om met een doodsbang kind een douche te nemen
 • om ’s morgens eerst een wandeling te moeten maken voor ik kan gaan plassen
 • om zwetend wakker te worden in een snikhete tent
 • om te sukkelen in een tent vol zand.

Niets voor mij dus.

Maar, de website van Farmcamps beloofde glamping en dat maakte mij nieuwsgierig. We logeerden in een tent, maar voor de rest was het eigenlijk gewoon een bungalow. Met heerlijke bedden, een wc in de tent, stromend water, elektriciteit en een fantastisch ruim bad in een paardentrailer naast de tent. Er was zelfs instant warm water.

We hadden alleen een koffer met kleren en een doos met boodschappen nodig. Geen gesleur met servies enz.

Vanaf nu wil ik dus helemaal niet meer kamperen en alleen nog maar glamperen.

Boebadoe: de boerderij van boer Bart en boerin Fleur

boerderijvakantie

Let it go

Boebadoeis een werkende boerderij, kinderboerderij en speeltuin in één. Alles is heel verzorgd en de kleine details, zoals de naam van het kippenhok op de foto, vind ik heel goed gevonden en leuk gedaan. De kinderen mogen trouwens over het hek van het kippenhok kruipen en naar believen eitjes rapen.

Er is geen wifi op de boerderij. Alleen in het varkenshok blijkbaar, maar dat heb ik niet getest. De kinderen hebben dus drie dagen geen ipad of tv gehad, en ze hebben dit ook geen seconde gemist. Mijn schermtijd was ook heel beperkt, een zegen.

De boer en boerin zijn heel gastvrij en vriendelijk. Met de glimlach ontvangen ze iedereen en geen vraag is hen teveel.

De jongens kropen op de boerderij om de haverklap op een tractor met de boer en genoten met volle teugen. Boer Bart heeft heel veel geduld en de kinderen mogen hem overal bij helpen. Ik vond het wel spannend om mijn kleine mannekes tussen die grote tractors en machines te zien laveren, en heb moeten leren loslaten. Er is ook een wagenpark speelgoedtractors en go-karts (skelters heet het daar) waarmee ze kunnen rondsjeezen over het terrein.

gocart

Kleine helpers in een rode overall

Farmcamps voorziet rode overalls voor de kinderen. Ik stond er een beetje weigerachtig tegenover omdat de overalls niet helemaal schoon waren en de maten niet klopten voor mijn kinderen.

Toen Hugo de boer wou helpen in de stallen, bleken ze wel heel goed van pas te komen 🙂 Hij mocht koeien melken en bijeen drijven en de str*nt opkuisen. De twee andere kindjes op de foto stonden elke dag zelfs om 6u op om de boer ook ’s morgens te helpen.

boerderijvakantie
boerderijvakantie

De boerenstiel

boerderijvakantie
boerderijvakantie

Er hangt een groot bord met activiteiten en ik heb ons voor alles ingeschreven. Want we zijn hier nu toch en we kunnen er maar beter van profiteren. We hebben ook pizza’s gebakken, marshmellows aan het kampvuur gegeten en Hugo heeft op pony’s gereden en de dieren verzorgd.

Eén van de hoogtepunten was een huifkartocht langs Limburgse velden. Toen de buur vertelde dat het anderhalfuur ging duren, hadden we eerlijkgezegd onze twijfels. Onterecht zo bleek. Boer Bart lastte verschillende stops in waar hij heel boeiend vertelde over de harde boerenstiel. Ik was helemaal ondersteboven van zijn verhalen over grote multinationals die belachelijk weinig betalen en veel eisen. Over de regelgeving die overal zo verschillend is, waardoor hij onmogelijk kan concurreren met zijn Vlaamse en Duitse collega’s. Ik dacht altijd dat kunstenaars alleen konden overleven door subsidie, maar dat blijkt voor de boeren nog veel meer te gelden. Een leerrijk tochtje dat voor onze (Europese) politici verplicht zou moeten zijn. En de kinderen zaten op de tractor en genoten van heel andere dingen. Van de patatjes die ze uit de grond mochten trekken en nu thuis gaan planten bijvoorbeeld of van de bossen veldbloemen die ze voor de mama’s plukten.

De ideale vakantie voor alleenstaande ouders

“Waar zijn Wally en Hugo?” Manlief Bert vervoegde ons na twee dagen en moest even wennen. Hij kon zijn ogen niet geloven. Ik zat op een stoel voor de tent te lezen en de kindjes waren in geen velden of wegen te bespeuren. We gingen wel om de zoveel tijd eens checken of zo oké waren hoor. Ik ben er twee dagen alleen geweest en het is echt de ideale vakantie voor alleenstaande ouders. Er zijn een hoop leeftijdsgenootjes voor de kindjes en je kan met de buren op de camping babbelen, maar dat hoeft niet. Je kan ook op het gemak naar de wc gaan, koken of zelfs een bad nemen zonder dat de kinderen elkaar afmaken of op mijn schoot komen zitten.

Voetjes omhoog en relaxen

Ik heb twee boeken gelezen tijdens deze vakantie. De kinderen speelden op de boerderij, verdwenen in het maisdoolhof, verzorgden de dieren en hielpen de boer. En ze maakten amper tot geen ruzie. En ik? Ik zat op een stoel aan de tent met een boek op schoot. De hemel op aarde voor mij.

Foto’s Bert Huysentruyt

Adres: BoeBadoe Farm Haambergweg 14 5986 NX Beringe

www.farmcamps.nl

Hebben jullie nog tips voor kindvriendelijke vakanties?

Comments

 1. Liese says:

  Klinkt heel cool! Mss iets voor volgend jaar!

 2. Moederschip says:

  Klinkt inderdaad heerlijk!

 3. Evi says:

  Klinkt heerlijk! En iets wat Tuur geweldig zou vinden. Thx voor de tip!

 4. Kris10 says:

  Ziet er super leuk uit!

 5. claudia says:

  Amai Nina! Dat klinkt geweldig, zo ziet het er ook uit trouwens!

 6. Goofball says:

  klinkt geweldig

Geef een reactie