Schrijf met schwung en passie: 5 tips voor bloggers

Journaliste, blogger en schrijfdocente Barbara De Munnynck van de bekende boekenblog Thisishowweread gaf op de Schrijfdag in Antwerpen een workshop voor bloggers: bloggen in stijl.  Ik selecteerde 5 tips die zowel voor beginnende bloggers als ervaren rotten handig zijn: over snippets, schwung, ambitie en passie. 

Op de Schrijfdag van Creatief Schrijven vzw kon je een dertigtal activiteiten en cursussen volgen. Ik koos resoluut voor de korte cursus Bloggen in stijl. Er zijn heel weinig cursussen en workshops voor bloggers, dus dit was een unieke kans.

Barbara heeft met twee vriendinnen een populaire boekenblog. This is how we read: literatuur en lifestyle blog voor ondernemende lezers. Daarnaast is ze ook journaliste en geeft ze workshops schrijven.

10 tips in een korte workshop van 2 uur proppen bleek geen sinecure, maar het is gelukt. Barbara sprak vlot en ging ook vaak in op vragen uit het publiek. Het publiek was heel divers, van mensen die nog nooit geblogd hadden (“Een blog is dat zoiets als een website?”) tot ervaren bloggers.

IMG_9198

 

Schrijf graag en met passie

Dat is voorwaarde nummer 1 om met een blog te starten en regelmatig te blijven bloggen. Zorg dat je graag blogt en blijft bloggen. Vermijd dat je voor een zelf gecreëerde baas gaat werken. Tracht bijvoorbeeld een realistisch aantal blogs in te plannen. Voor mij geldt: 40 dagen bloggen is niet realistisch.

 

Wees niet neutraal

Voor wie schrijf je? In principe schrijf je voor iedereen. Als blogger heb je het grote voordeel dat je geen rekening moet houden met het profiel van je lezers zoals traditionele media. Laat je dus niet beperken door je potentieel publiek. Wees niet neutraal, ga soms lekker los. Kortom: “schrijf met de volumeknop open”.

 

Wees ambitieus

Schrijf je je blog alleen voor jezelf en je moeder? Geen probleem! Maar als je een breder publiek wil bereiken, mag je niet vies zijn van enige ambitie. Maak gebruik van google analytics om je publiek te monitoren. Wissel posts uit met andere blogs. Organiseer een give away voor je lezers. Promoot jouw blog zeker ook via sociale mediakanalen. Kijk naar andere blogs en laat je inspireren, maar kopieer niet.

 

Maak gebruik van snippets

Ik had hier nog nooit van gehoord. Dit zijn 140 tekens waarin je je blogposts op een aantrekkelijke manier samenvat. Op deze manier vindt Google jouw blogposts sneller terug en krijg je meer lezers. Voor deze post is dat bijvoorbeeld: ‘Expert Barbara De Munnynck van de populaire blog Thisishowweread geeft tips aan bloggers over ambitie, schwung en snippets.’

 

Vermijd een muur van woorden

Zorg dat je blog aantrekkelijk oogt. Schilder aantrekkelijke taferelen, schrijf met schwung en vermijd lange blokken tekst. Verlucht je blogposts met mooie foto’s. Creëer je eigen beeldbank met zelfgemaakte foto’s, zo kom je zeker niet in de problemen met de rechten van de foto’s die je gebruikt. Beperk jouw blogposts tot 600 woorden. Deze blogpost telt er 588. Vind je dat lang of kort?

 

Op de website van BlogAcademie vind je een overzicht van workshops en lezingen voor bloggers. Barbara geeft op 21 oktober een workshop interviewtechnieken.

Blog

 

Je kunt ook het tweede Blogboek van Kelly Deriemaeker kopen. Zij actualiseerde de vorige editie en interviewde hiervoor onder andere de dames van Thisishowweread. Ik ben benieuwd!

 

Barbara schreef zelf ook een verslag van de Schrijfdag op haar blog.

 

Comments

  1. Mah, zo tof! Dat lijkt me echt een interessante workshop. Goed om bij te leren en/of meer bloggoesting te krijgen. 🙂

  2. Nina says:

    Inderdaad Gerhilde!

Geef een reactie